CV’de iş deneyimlerini nasıl anlatmalı?

8 Şubat 2016 —

CV hazırlarken iş deneyimlerinin nasıl gösterileceği işin püf noktasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken şey, pozisyona uygun olarak iş deneyimlerini sıralayacağınız CV türünü seçmek olacaktır. İş dünyasında iş bulmak ve işe başvurmak için kullanılacak birçok CV türü vardır.

CV hazırlarken iş deneyimlerinin nasıl gösterileceği işin püf noktasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken şey, pozisyona uygun olarak iş deneyimlerini sıralayacağınız CV türünü seçmek olacaktır. İş dünyasında iş bulmak ve işe başvurmak için kullanılacak birçok CV türü vardır. Bu CV formatlarının her biri iş deneyimi için farklılık gösterir. Anlatacağınız iş deneyimi tercih edeceğiniz CV türüne göre farklılık gösterebilir.

İş deneyimlerinizi anlatırken çalıştığınız kurumun tam adını, çalıştığınız pozisyonun tam tanımını ve çalıştığınız iş pozisyonunun açıklamasını, yaptığınız işleri ve kaç yıl bu işi yaptığınızı dürüstçe yazmalısınız. Burada doğru olmayan bir bilgi deneyimli insan kaynakları yetkililerinin dikkatini çeker ve birkaç soru ile köşeye sıkışabilirsiniz. İş deneyimlerinizi anlatırken kendinizi övmemeli yaptığınız işleri başvurduğunuz pozisyonla örtüşecek şekilde öne çıkarmalısınız.

Hazırlayacağınız CV’nin aranan işe, ilgili pozisyona uygun olmasına dikkat edilmelidir. İş deneyimlerinizi sıralarken veya öne çıkarırken farklı CV formatına uygun olarak bir hazırlık gereklidir. İşlevsel CV aynı sektörde, uzun süre çalışmış uzman kişilerin tercih edeceği bir başvuru türü olmalıdır. Burada iş deneyimi, tecrübe ön plandadır. İş hayatında bir pozisyonda uzun süre çalışmışsanız ve uzmanlık alanınız belirliyse Fonksiyonel-İşlevsel CV türünü tercih ederek deneyimli olduğunuzu gösterebilirsiniz. İş tecrübelerinizi uzmanlık alanında toplayarak, tecrübenizle iş görüşmesine davet edilebilirsiniz. Yine Bileşik CV’de de iş alanları bilgi ve deneyim odaklı olarak ön plandadır. Bilgi ve deneyimlerinizi ilgili kurum veya pozisyon için nasıl kullanacağınızı açıklarsınız. Yine Performans CV kariyerinizdeki gelişimi ortaya çıkarabileceğiniz bir özgeçmiş türüdür. Çalıştığınız sektörde uzmanlaştıysanız, hedefe yönelik CV tam size göredir. Alternatif CV’lerde iş deneyimi yaratıcılığı gösterecek şekilde ifade edilir, dolayısıyla diğer CV türlerinden son derece faklıdır. Yine Akademik CV’de ters kronoloji söz konusudur. Burada iş deneyimleri akademik dünyanın ilgisini çekecek şekilde verilmelidir. Kronolojik CV ve Europass CV’de iş deneyimi ters kronolojiyi takip eder.

Kronolojik CV’lerde iş deneyimleri sondan başa doğru ters kronoloji olarak sıralanır. Burada iş deneyiminin niteliğinden çok dizilim, sıralama son çalışılan iş yerinden ve pozisyondan başlayıp aşağıya doğru sıralanır. Bu CV türünü inceleyen insan kaynakları yetkilisi hakkınızda detaylı fikir sahibi olur. Dünyada ve Türkiye’de çok tercih edilen bu CV türü hazırlaması ve incelemesi kolay olduğu için çok tercih edilmektedir. Fakat belirli alanlarda deneyimli insanların bu tür CV yerine daha profesyonel CV türlerine yönelmesi daha doğrudur.

CV’niz için iş deneyimi yazarken bölümünüzü, pozisyonlarınızı, unvanınızı doğru yazın. Hakkınızda daha çok bilgi verin ve insan kaynakları yetkilisini iş görüşmesi için böylelikle ikna edin. Departmanı, bölümü, unvanı ve kaç yıl çalıştığı belli olmayan bir CV hazırlamak acemilik ya da dikkatsizlik göstergesi olarak algılanır. İşe girdiğinizde de dikkatsiz davranacağınız varsayılarak iş görüşmesine çağrılmazsınız. Bu da sizin için istenilen bir durum değildir.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x