CV Hazırlanırken En Sık Yapılan Hatalar Neler?

17 Ocak 2016 —

CV hazırlarken en sık yapılan hatalara şekil açısından başlayalım diyoruz. CV’nizin başına kocam CV ya da Özgeçmiş yazmayın, çünkü artık bunu bilmeyen bir insan kalmadı. Şekil olarak beyaz orta kalite A4 kâğıdı haricinde hazırlayacağınız her tür CV (alternatif cv) hata kapsamındadır.

CV hazırlarken en sık yapılan hatalara şekil açısından başlayalım diyoruz. CV’nizin başına kocam CV ya da Özgeçmiş yazmayın, çünkü artık bunu bilmeyen bir insan kalmadı. Şekil olarak beyaz orta kalite A4 kâğıdı haricinde hazırlayacağınız her tür CV (alternatif cv) hata kapsamındadır. Siz en iyisi klasik bir A4 beyaz kâğıttan şaşmayın. Size mail atayım, bu çağda neden kâğıda CV basıyoruz gibi sorular, muhatabınız tarafından en iyi tabirle nezaketsizlik olarak algılanır. Sivri insan kapsamına alınırsınız. New Times Roman-11 punto ve Arial-12 punto dışında çok gerekli olmadıkça yazı karakteri kullanmak sorunlu CV olarak algılanmaya yeterlidir. Bold, italik, altı, üstü çizili, benekli, potansiyeli CV’leri tercih etmek yaygın yapılan hatalardandır. Aman diyelim büyük harf kullanımından, dikkat çeksin diye orası kırmızı burası mavi CV’ler değerlendirme yapan uzman tarafından onun zekâsına hakaret olarak algılanır.

CV’niz kafanızın karışık olduğunu göstermesin

İlgili firma araştırılmadan oluşturulan CV’ler kafası karışık insanın işaretidir. İşe başvuracağınız firma hakkında bilgi edinin, işe başvuracağınız pozisyonu araştırın sonra CV hazırlamaya başlayın. Hazırlayacağınız CV bir şekilde başvurunuzla örtüşüyor olmalı aksi halde CV’nizi inceleyecek insanın vaktini almış olursunuz.

CV’de yanlış iletişim bilgisi büyük hatadır

İletişim bilgilerinde yalan yanlış, posta kodu olmayan, semti, ilçesi eksik  adresler kusurlu olarak algılanır. Özellikle gelişigüzel, komik, absürt mail adreslerini iş başvurusunda kullanmamaya özen gösterin. Mümkünse cep telefonu, ev telefonu, mail adresi gibi iletişim şekillerine karşılık gelecek bilgileriniz olsun.

CV’de kariyer hedefleriniz abartılı olmasın

Kariyer hedefinizi abartmayın, lider kişiliğinizden, başvuru yaptığınız şirkette önce müdür sonra CEO olacağınız gibi hedefler sizin kariyer hedefiniz olsa da CV’nizi değerlendirecek kişi sizi kendisine CEO rakibi olarak görmek istemeyebilir. Hedefleriniz, aşırı heveskâr ve uçuk olmasın. Bir CV’de birden fazla pozisyon ve iş başvurunuz olmasın, her işi yapan insan konumu iş hayatında pek hoş karşılanan bir konum değildir. Hedefiniz açık ve başvurduğunuz pozisyon olsun. Hedeflerinizden sapmayın.

CV hazırlarken fanteziden uzak durulmalıdır

CV’niz mümkünse 1 sayfa, değilse en fazla 2 sayfa olsun. CV’nizde abartıdan uzak durun. CV’nizde negatif olabilecek bilgilere yer vermeyin. CV’niz başvurduğunuz firmanın açık pozisyonuna uygun hazırlanmalıdır. Fotoğrafsız CV pek tercih edilmez. Mümkünse yeni çekilmiş en ideal profil fotoğrafınızı CV’nize ekleyin. Referanslarınız işle ilgili değilse hatalı referans sizi işinizden edebilir.

Özensiz ön yazı ve hatalarla dolu bir metin

Mümkünse bir ön yazı olmadan CV’nizi işe başvurduğunuz firmaya göndermeyin. Yazdığınız ön yazı kısa, net ve iş odaklı olmalıdır. Oluşturduğunuz CV’nin, yazdığınız ön yazının bir kaç kez kontrol ettikten sonra gönderilmesi uygundur. Cümle, kelime ve imla hatalarıyla dolu bir CV her zaman iticidir, özensizdir ve hatalı iş başvurusu, hatalı CV kapsamında değerlendirilir.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x