İş başvurusu sürecindeki mail yazışmaları nasıl olmalı?

7 Mart 2016 —

İş başvuruları teknolojiye ayak uydurarak dijital ortama doğru kaymaktadır. Bu dijital ortam da en etkili duruşu sergileyebilmek adına doğru bir dil kullanmak oldukça önemlidir.

İş başvuruları teknolojiye ayak uydurarak dijital ortama doğru kaymaktadır. Bu dijital ortam da en etkili duruşu sergileyebilmek adına doğru bir dil kullanmak oldukça önemlidir. Çünkü mail yoluyla gerçekleştirilecek olan iş başvurularında firma çalışanları sizleri göremez. Bu nedenle kullanacağınız ifadeler sizler hakkında bilgiler veren detaylar olarak dikkat çekmektedir. Üslubunuzun kaba olması sizler hakkında olduğundan farklı bir düşünceye varılmasına neden olabilir. Kullanılacak dil veya üslup iş başvuru formatına uygun olmalıdır.

İş başvurusu yaparken veya başvurunuzun ardından sizlerden talep edilen detaylı bilgilerin firmaya ulaştırılmasında kullanılan mail yazışmaları uygun kriterleri karşılamalıdır. Bu durumu biraz da somutlaştırmak adına birkaç başlık ile durumu açıklayalım;

Samimiyet:

Mail yazışmalarında firma ile samimi bir konuşma gerçekleştirmekten uzak durmalısınız. İş başvurusuna veya diğer bilgilerin paylaşımına uygun olarak bir üslup kullanmalısınız. Mailinizde “nasılınız, umarım iyisinizdir” gibi ifadeler bulundurmaktan kaçınmalısınız. Bu ifadelerin sizlerin iş hayatının gerektirdiği ciddiyete sahip olmadığınız düşüncesinin oluşmasına neden olabilir.

Emir Kipi Kullanmayın:

Yazışmalarınızda emir kipi kullanmaktan kaçınmalısınız. Gerek yazınızın içerisinde gerekse de sonunda emredici cümleler bulunmamalıdır. Örneğin; başvuru sonucumu mail at, sonucu bana bildir gibi cümleler sizlerin emrivaki konuşmalar gerçekleştiren ve kibar olmayan birisi olduğunuz düşüncesinin oluşmasına neden olabilir.

Kibar Olmalısınız:

Mail yazışmalarında kibar bir üslup tercih etmeniz sizlere avantaj sağlayacaktır. Ayrıca ifadelerinizi en doğru kelimeler kullanarak gerçekleştirmek yazınızın etkililiğini arttıracaktır.

Siz Dili:

Yazışmalarınızda kullandığınız üslup siz olarak gerçekleştirilmelidir. “Bilgilerimi sana gönderiyorum” gibi bir ifade yerine “bilgilerimi sizlere gönderiyorum” gibi bir ifadenin bulunması hitabet konusunda daha olumlu bir etki bırakacaktır. Unutmamalısınız ki yazılarınızın sizler hakkında fikir vermesi işe alım sürecinin başarısını etkilemektedir.

Uygun Punto ve Yazı Tipi:

Mail yazışmalarında uygun yazı tipi ve punto kullanımı yazılarınızın okunurluğunu arttıracaktır. Ayrıca doğru olarak kullanılmayan yazı tipleri ciddiyetsiz bir izlenim bırakabilir. Mail yazışmalarında tavsiye dilen yazı tipi, Times New Roman olarak ifade edilebilir. Ayrıca punto değeri olarak da 11 veya 12 punto seçilebilir. Yazılarınızın okunurluğunu arttırmak ve ifade etmek istediklerinizi en uygun şekilde ifade edebilmek adına, sadece önemli noktalarda kalın veya italik seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Bu seçeneklerin yazının tamamında seçilmesi istenilen etkinin oluşturulmasını engelleyecektir.

Uygun Konu:

Mail gönderirken sizlerden konu bilgisi girmeniz istenebilir. Bu durumda uygun konuyu girmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Eğer konu bilgisi girmezseniz karşı tarafta mailiniz “konu yok” başlığı ile görülebilir. Bunun yerine “İş başvurusu” veya “CV gönderimi” gibi bir başlık atılarak mail içeriği hakkında fikir sahibi yapılabilir. Bu durumda mailinizin dikkate alınması veya okunması daha da kolaylaşacaktır. Mailinizin spam klasörüne düşme riskini de gözden geçirmeniz gerekmektedir. Spam klasörüne düşen mailler değerlendirmeye alınmayabilir. Bu konuda firma ile iletişime geçerek mailinizin ulaşıp ulaşmadığını teyit edebilirsiniz.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x