Mülakatta İyi İzlenim Nasıl Verilir?

30 Ocak 2016 —

Mülakatlar işe alım sürecinde oldukça önemli bir paya sahiptir. Bu avantajlı durumu lehinize çevirebilmek adına oldukça iyi bir izlenim bırakmalısınız. Yapacağınız her şeyin planlamasını önceden gerçekleştirmeli ve bu plan dahilinde hareket etmelisiniz.

Mülakatlar işe alım sürecinde oldukça önemli bir paya sahiptir. Bu avantajlı durumu lehinize çevirebilmek adına oldukça iyi bir izlenim bırakmalısınız. Yapacağınız her şeyin planlamasını önceden gerçekleştirmeli ve bu plan dahilinde hareket etmelisiniz. Tek şansınızın olduğunu hatırlayarak mülakat sürecinin önemini fark etmelisiniz.

Mülakat esnasında iyi bir izlenim vermek adına öncelikli olarak yapmanız gereken ilk şey giyim kuşan dikkatidir. Mülakat esnasında giyeceğiniz kıyafetlerin mülakatın sizler için oldukça önemli olduğunu ve mülakatın ciddiye alındığını ifade etmesi açısından uygun olmalıdır. Bu konuda sizlere tavsiyemiz takım elbise giymenizdir. Mülakat görüşmesine takım elbise ile gitmek sizlerin işi almak için çabaladığınızı ve bu işi önemsediğinizi gösteren detaylar arasında yer almaktadır. Bu nedenle takım elbise oldukça önemli.

Bir diğer unsur kişisel bakım olarak ifade edilebilir. Saçlarınızın uzunluğu ve şekli mülakat esnasında dikkat çekecek özellikleriniz arasında yer almaktadır. Aynı zamanda saçlarınızın bakımlı temiz olması sizler hakkında olumlu izlenim oluşturmak adına avantaj sağlayacaktır. Tırnaklarınızın bakımlı olmasını da bu maddeler arasına ekleyebiliriz.

Kıyafet aşamasının son kısmında ise, genel kombin bulunmaktadır. Kıyafetlerinizin birbiriyle uyumlu olması oldukça önemlidir. Sizleri hem şık hem de nazik gösterecek kıyafetlerle bir adım öne çıkmanız mümkün olmaktadır.

Kıyafet unsurunu tamamladıktan sonra mülakatta iyi bir izlenim bırakmanız adına duruşunuz oldukça önemlidir. Mülakat esnasında dik bir duruş seçmeniz kendinize olan güveninizin dışa yansıması olacağından dolayı duruşunuzdan taviz vermemelisiniz. Ayrıca görüşmenin başından sonuna kadar karşınızdaki kişi ile iletişiminizi en sağlıklı şekilde sürdürmek adına yüzünüzü ona çevirmeli, oturuşunuzu ona göre ayarlamalısınız. Böylece görüşmeye verdiğiniz önemi ifade etme imkanı bulursunuz.

Hitabet veya konuşma şekliniz iyi bir izlenim bırakmanız adına oldukça önemlidir. Konuşmalarınız için seçeceğiniz kelimeleri önceden planlamanız avantaj sağlayacaktır. Ayrıca en doğru kelimeleri kullanarak ifade etmek istediklerinizi en özenli şekilde ifade etmek mülakat sürecinde dikkatleri üzerinize çekmek için yeterli sebepler arasında bulunmaktadır.

Diksiyon ve ses tonunu doğru kullanmanız iyi bir izlenim için önemli olan diğer unsurlar arasında yer almaktadır. Mülakat esnasında insan kaynakları personeli ile iletişimlerinizde ses tonunuzu doğru olarak ayarlamalısınız. Çok yüksek ses tonu veya çok alçak ses tonu kullanmak olumsuz izlenim oluşturmanıza neden olabilir. Ses tonunuzun yüksekliğini ayarlamanızın ardından diksiyon kurallarına uygun sade, açık ve anlaşılır bir konuşma gerçekleştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Kelimelerinizin anlaşılır olması, kendinizi ifade etme gücünüzü gösterecektir.

mimikler

Jest ve mimikler dikkat çekici unsurlar olarak bilinirler. Mülakat sırasında doğru oranda kullanılması ifade etmek istediklerinizi daha güçlü ve daha kararlı aktarmanızı sağlayacaktır. Böylece cümlelerinizi hem en iyi şekilde ifade etmiş hem de arkasında durarak sonuna kadar savunmanız anlamına gelmektedir. Jest ve mimikleri orantısız bir şekilde kullanırsanız, söylediklerinizin gerçekçi olmadığı, abartıldığı gibi olumsuz yargılara neden olabilirsiniz. Aynı zamanda abartılı jest ve mimik kullanımı iletişim kurallarına da aykırıdır. Başarılı bir iletişim için doğru oranda kullanılması gerektiğini unutmamalısınız.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x