Kıdem Tazminatı

24 July 2017 —

İş hayatı her zaman inişli çıkışlı bir süreçtir. İş veren ve işçi her zaman ortak bir karara varamaz iken işçinin işten ayrılması sonucu iş veren tarafından çalıştığı yıllar için gerçekleştirilmekte olan ödemeye kıdem tazminatı denilmektedir. İşçiler için her zaman haklı veya haksız olarak işten ayrılabilir iken kıdem tazminatının alınabilmesi ve alınamaması gibi durumlar tartışmalara sebep olmaktadır. Çalışanlar Hangi Şartlar Altında Kıdem Tazminatı Alabilir? Bir çalışanın kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmesi için iş veren tarafından işten çıkarılmış olması gerekmektedir. Ancak bu durumda da bazı şartlar bulunmaktadır. İş veren tarafından işten çıkartılan işçi herhangi bir yüz kızartıcı suç işlemiş veya ahlak kurallarına uymadığı için işten çıkarıldı ise kıdem tazminatı alamaz. Çalışanların kendileri işten ayrılırken de kıdem tazminatı alabilirler. Örnek vermemiz gerekirse sağlık sorunları nedeni ile bir çalışan işten ayrıldı ise kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir. Aynı zamanda askerlik görevini yapmak için işten ayrılacak olan çalışanlarda kıdem tazminatı alabilirler. Aynı zamanda çalışmakta olduğu iş yerinde görevi devam eden bir bayan işçi evlenir ise tazminat hakkından yararlanarak iş yerinden ayrılabilir. Emeklilik Hakkı Dolanlar Kıdem Tazminatı Alabilir Uzun yıllar boyunca iş yerinde görevini yerine getirmiş olan ve emeklilik hakkını dolduran çalışanlarda iş yerlerinden kıdem tazminatı haklarından yararlanarak ayrılabilirler. Emeklilerin kıdem tazminatı ile ilgili pek çok farklı […]

İş hayatı her zaman inişli çıkışlı bir süreçtir. İş veren ve işçi her zaman ortak bir karara varamaz iken işçinin işten ayrılması sonucu iş veren tarafından çalıştığı yıllar için gerçekleştirilmekte olan ödemeye kıdem tazminatı denilmektedir. İşçiler için her zaman haklı veya haksız olarak işten ayrılabilir iken kıdem tazminatının alınabilmesi ve alınamaması gibi durumlar tartışmalara sebep olmaktadır.

Çalışanlar Hangi Şartlar Altında Kıdem Tazminatı Alabilir?

Bir çalışanın kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmesi için iş veren tarafından işten çıkarılmış olması gerekmektedir. Ancak bu durumda da bazı şartlar bulunmaktadır. İş veren tarafından işten çıkartılan işçi herhangi bir yüz kızartıcı suç işlemiş veya ahlak kurallarına uymadığı için işten çıkarıldı ise kıdem tazminatı alamaz.

Çalışanların kendileri işten ayrılırken de kıdem tazminatı alabilirler. Örnek vermemiz gerekirse sağlık sorunları nedeni ile bir çalışan işten ayrıldı ise kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir. Aynı zamanda askerlik görevini yapmak için işten ayrılacak olan çalışanlarda kıdem tazminatı alabilirler. Aynı zamanda çalışmakta olduğu iş yerinde görevi devam eden bir bayan işçi evlenir ise tazminat hakkından yararlanarak iş yerinden ayrılabilir.

Emeklilik Hakkı Dolanlar Kıdem Tazminatı Alabilir

Uzun yıllar boyunca iş yerinde görevini yerine getirmiş olan ve emeklilik hakkını dolduran çalışanlarda iş yerlerinden kıdem tazminatı haklarından yararlanarak ayrılabilirler. Emeklilerin kıdem tazminatı ile ilgili pek çok farklı dedikodu olsa da açık ve net yasa prim ödeme günü dolan ancak yaş sınırına takılan çalışanların kıdem tazminatı alması yönündedir.

Kendi İsteği ile İşten Ayrılanlar Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

Yukarıda belirttiğimiz şartlar dışında iş yeri ile anlaşmadan kendi isteği ile iş yerinden ayrılan çalışanlar kıdem tazminatı alamazlar.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x