İşyerinde beden dili ile ilgili nelere dikkat etmeliyim?

24 Şubat 2016 —

İşyerinde gerçekleştireceğiniz davranışlarınız iş hayatı dışında gerçekleştirdiğiniz davranışlarınızdan farklı olmalıdır. İş ahlakı ve iş disiplinine uygun olması gereken bu davranışlar yöneticileriniz tarafından personellerden beklenmektedir.

İşyerinde gerçekleştireceğiniz davranışlarınız iş hayatı dışında gerçekleştirdiğiniz davranışlarınızdan farklı olmalıdır. İş ahlakı ve iş disiplinine uygun olması gereken bu davranışlar yöneticileriniz tarafından personellerden beklenmektedir. Bu davranışların bir kısmını beden dili kapsamaktadır. İş yerinizde beden dili hareketlerinizde dikkat etmeniz gereken noktalar:

Doğru Bir Oturuş:

dogru oturus

İşiniz ve pozisyonunuz gereğince oturmanız gerekiyorsa, doğru bir oturuşu tercih etmeniz gerekmektedir. Bu oturuş bayanlarda ve erkekler farklılaşmaktadır. Erkekler için, bacakları arasındaki mesafenin çok fazla olmadığı bir oturuş şekli oldukça önemlidir. Ayrıca koltuğun sırt kısmına belinizin gelmesi, dik bir oturuş sergilemeniz için büyük önem arz etmektedir. Bayanların oturuş şekillerinde ise, dikkat etmeleri gereken nokta, dik bir oturuşa sahip olmalarıdır. Ayrıca bacakları arasındaki mesafenin olabildiğince kapalı olması gerekmektedir.

Bacak Bacak Üste Atma:

bacak bacak üstüne

İş yerinde bacak bacak üste atmak beden dili literatüründe kendine çok güvenmek anlamına gelmektedir. Ancak toplumumuzda bacak bacak üstü atmak her yerde ve her zaman doğru olarak karşılanmayabilir. Bu konuda, eğer masanız bacaklarınızı kapatıyorsa bacak bacak üste atmanızda herhangi bir sorun olmayacaktır. Fakat arkadaşınızla sohbet ederken bacak bacak üste atamanız kendinize aşırı güvendiğinizi ifade edebilir. Böyle bir durumun ortaya çıkmaması için doğru zamanı kollamanızda fayda var. Erkekler için de bacak bacak üste atmak, zaman zaman farklı anlamların çıkarılmasına neden olabilir. Bu anlamlar arasında, kendine aşırı güvenen yada kendine güveni varmış gibi görünmeye çalışan gibi manalar çıkarılabilir. Bu durumların ortaya çıkmasına engel olmak adına doğru zamanda doğru hareketlerin gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.

Jest ve Mimikler:

mimikler

İş yerinde jest ve mimiklerinizi kullanmanız ifade etmek istediklerinizin doğru olarak ifade edilmesi için jest ve mimiklerinizi doğru oranda kullanmanız gerekmektedir. Aşırıya kaçan jest ve mimik kullanımı ifade etmek istediklerinizin ciddiye alınmamasına neden olabilir. Jest ve mimiklerinizi hiç kullanmamanız ise ifade etmek istediklerinizin istenilen etkiyi uyandırmamasına neden olabilir.

Panik Hareketlerinden Uzak Durmalısınız:

panik

İşe yeni başlamış olabilirsiniz veya iş yerinizde yönetici olabilirsiniz. Her iki durumda da beden dilinizi doğru kullanmak zorunda olduğunuzu bilmelisiniz. Yöneticilerin işlerin yolunda gitmediğinde soğuk kanlılığını koruması idaresinde bulunan personellerin de soğuk kanlı davranmasını kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle panik olduğunuzu belli edecek, başınızı ellerinizin arasına almak, sağa sola koşuşturmak gibi hareketlerden uzak durmalısınız.

Kıyafetleriniz Hareketlerinizi Engellememeli:

rahat kiyafet

İfade etmek istediğiniz hareketlerinize kıyafetleriniz engel olabilir. Bu durumun önüne geçilmesi adına kıyafetlerinizin beden dilinizi aksatacak özelliklerde olmamasına dikkat etmelisiniz. Bir işin nasıl yapılacağını anlatmanız gerektiğinde, dar bir ceket giymeniz durumunda bu işlemlerin gerçekleştirilmesini anlatmanız oldukça zor olacaktır. Bu nedenle beden dilinizin doğru olarak yansıtılabilmesi için doğru kıyafetler seçmeniz gerektiğini unutmamalısınız. İş yerindeki ifadelerinizin vücut dilinizle doğru yönde olması sizlerin tutarlı bir kişi olarak anlaşılmanızı kolaylaştıracaktır.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x