İstifa ederken dikkat etmeniz gereken 6 nokta

3 Mart 2016 —

İstifa etmek işe başlamak kadar doğal bir süreci ifade etmektedir. Aynı işe başlarken olduğu gibi işten ayrılırken de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. İşten ayrılırken dikkat etmeniz gereken birçok unsur arasından bazılarını sizlerle paylaşarak fikir edinmenize yardımcı olmayı hedefliyoruz.

İstifa etmek işe başlamak kadar doğal bir süreci ifade etmektedir. Aynı işe başlarken olduğu gibi işten ayrılırken de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. İşten ayrılırken dikkat etmeniz gereken birçok unsur arasından bazılarını sizlerle paylaşarak fikir edinmenize yardımcı olmayı hedefliyoruz.

1. Zaman:

İşten ayrılacağınız zamanı belirli bir süre öncesinde idari amirinize bildirmelisiniz. Bu süre genel olarak 15 gün olarak ifade edilebilir. İdari amirinize bu süreyi bildirirken yazılı olarak tebliğ etmeye dikkat etmelisiniz. Herhangi bir hak kaybı yaşamamak adına yazılı olarak teslim etmeniz önemlilik arz etmektedir.

2. İstifa Mektubu:

İş yerinden ayrılışınızın sebebini özetleyen bir istifa mektubu hazırlamalısınız. Böylece işten ayrılma sebebiniz resmi olarak anlaşılmış olacaktır. Ayrıca işten ayrılmanızın önüne geçilebilmek bir durum var ise, patronlarınız istifa mektubunuzu okuduğunda gerekli çalışmaları yaparak sizleri tekrar çalışmaya ikna edebilir. Bu düşük bir ihtimal olsa da, değerlendirilebilir.

3. Üslup:

İşe başlarken hissettiğiniz sevinç ve mutluluk, işten ayrılırken hüzne dönüşebilir. Bu duygu değişimi oldukça normaldir. Dikkat etmeniz gereken nokta, bu duygu değişiminin etkisinde kalarak, iş arkadaşlarınızı, amirlerinizi veya patronlarınızı kırmaktan veya incitmekten kaçınmanız gerektiğidir. Çünkü işten ayrılış süreçleri zaman zaman stresli olmaktadır ve işten ayrılan birey eski arkadaşlarına veya patronlarına anormal davranışlar sergileyebilmektedir. Bu ve benzeri durumun yaşanması sizlere herhangi bir avantaj sağlamayacaktır. Aksine yeni başlayacağınız iş yeri, sizin hakkında eski iş yerinizden bilgi talep edebilir, bu durumda sizler hakkında olumsuz ifadeler kullanılabilir. Yani gelecekte ki işinizi de kaybetmiş olabilirsiniz, istemsizce.

4. Kabullenmişlik:

İşe başlama gibi işten ayrılmanın da doğal bir sonuç olduğunun farkında olmalısınız. Atacağınız adımları sakinlikle düşünmeli ve düşüncelerinizin ardından atmalısınız. Düşünerek atacağınız her adım sizlere avantaj sağlayacaktır. Gelecekte yeniden işe dönebilirsiniz, bu bir ihtimaldir ama imkansız değildir. İşyerinizden size yakışan bir tavırla ayrılmanız gelecekte sizlere ihtiyaç duyulduğunda yeniden çalışmaya davet edilmenizi kolaylaştırıcı bir etki yapacaktır.

5. Duruşunuzu Sergileyin:

İşten ayrılırken patronlarınızla olan iletişimlerinizde veya vedalarınızda duruşunuzu sergilemelisiniz. Bu duruş sizlerin normal süreç içerisinde sergilediğiniz duruştan farklı olmamalıdır. Çizginizden ayrılmayan bir duruş ile patronlarınızla iletişim kurmalısınız. Buna bir örnek vermek gerekirse, daha önce patronlarınızın yanında bacak bacak üste atmıyorsanız, son iş gününde de bunu yapmamalısınız. Çizginizden sapmayan bir anlayışla görevinizi tamamlamanız olumlu bir etki bırakacaktır.

6. Geleceği Düşünün:

İş yerinden ayrılış sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması adına firmanıza kolaylıklar sağlamalısınız. Geleceği düşünerek adıma atmanız gerektiğini unutmamalısınız. İşten ayrılışınızın ardından sizler hakkında gerçekleştirilecek konuşmaların hep olumlu olması sizleri de memnun edecektir. Bu nedenle işten ayrılırken size yakışan davranışlardan ayrılmamalısınız. Karşılıklı memnuniyet çerçevesinde sonlandırılan işler, gelecekte yeniden bir birleşmeyi beraberinde getirebilir.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x