İşten ayrılırken nelere dikkat etmelisiniz?

1 Mart 2016 —

İşe başlamak ne kadar doğal bir süreç ise, işten ayrılmakta o kadar doğal bir süreci ifade etmektedir. Öncelikle bunun farkında olmakta fayda vardır. İşten ayrılış süreçleri zaman zaman sancılı olmaktadır.

İşe başlamak ne kadar doğal bir süreç ise, işten ayrılmakta o kadar doğal bir süreci ifade etmektedir. Öncelikle bunun farkında olmakta fayda vardır. İşten ayrılış süreçleri zaman zaman sancılı olmaktadır. İş yaşamının profesyonellik gerektirdiğini hiçbir zaman unutmamak gereklidir. Profesyonelce kararlar almalı ve bu kararların arkasında durmalısınız. İşten ayrılırken dikkat etmeniz gereken unsurlar arasından birkaç nokta;

Doğallığın Farkına Varın:

İşten ayrılmanın doğal bir süreç olduğunun farkına varmalısınız. Bugüne kadar işten ayrılan ilk kişi siz değilsiniz ve son kişi de siz olmayacaksınız. Bunun bilincinde olarak hareket etmeniz sizleri psikolojik olarak rahatlatacaktır. Bu rahatlık içerisinde sürecin yönetimini gerçekleştirmeniz doğru olacaktır.

Sonuç ve Süreci Yönetin:

Sizlerin işten ayrılması bir sürecin sonucudur. Önceden gerçekleştirilenlerin ardından işten ayrılmaya karar verilir. Bu durumda ilk olarak sürecin kontrolünü sağlamanızda fayda var. Sürecin kontrolünü başarılı bir şekilde sağlayabilirseniz atacağınız adımların hangi yönde olacağını siz belirlerseniz. İşten ayrılmanız ise bir sonucu ifade etmektedir ve bu sonucun sizleri en az zarar ile işten ayrılmanızı sağlayacağına odaklanın.

Yeni Fırsatlara Odaklanın:

İşten ayrılmanız sizlere yeni fırsatlar doğuracaktır. Bu fırsatları en doğru şekilde değerlendirmeye dikkat etmelisiniz. Fırsatı lehinize çevirdiğinizde hayatınızın akışı olumlu olarak değişecektir. Bu nedenle her işten ayrılma yeni fırsatların kapılarını aralayacaktır. Yeni fırsatlara odaklanmanız hem işten ayrılmanızın ardından sizleri psikolojik olarak rahatlatacak hem de geleceğiniz için en doğru kararı vermeniz adına katkı sağlayacaktır.

Olumlu Bir İzlenim Bırakın:

Çalışmanız boyunca firmanızda nasıl bir izlenim bıraktığınız önemlidir. Muhteşem derecede olumlu bir izlenim bıraktığınızı varsaydığımızda bu izlenimi işten çıkış aşamasında da göstermelisiniz. Çünkü psikolojik olarak insanların son görüldüğü zamanlar akılda kalır. Sizlerin çıkış işlemlerinde göstereceğiniz olumsuz tavır, olumsuz bir izlenim bırakmanıza neden olacaktır. Böyle bir durumun ortaya çıkmaması için olumlu izlenim bırakmak adına çaba harcamalısınız. Ayrıca unutmamalısınız ki, yeni bir iş fırsatı bulduğunuzda sizler hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak adına önceki çalıştığınız iş yeri ile iletişime geçilmesi muhtemeldir. Bu nedenle sizlerin olumsuz bir durum ile ayrılmanız, yeni iş fırsatlarını da değerlendirememeniz anlamına gelmektedir.

Haklarınızı Koruyun:

İşten ayrılma tercihi size ait ise, bunun sebebini yazılı olarak çalıştığınız firmaya yasal süreler içerisinde teslim etmelisiniz. Bu sürecin bu şekilde tamamlanması gelecekte hak kaybı yaşamanıza engel olacaktır. Ayrıca işten ayrılmanızı talep eden firmanız ise, haklarınızın takibi konusunda da gerekli hassasiyeti göstermelisiniz. Tazminat hakkınızı, maaş hakkınızı veya diğer haklarınızı kontrol altında tutmalı, ilerde yaşanacak olumsuzlukların önüne geçmek adına önlemleri zamanında almanız sizlere fayda sağlayacaktır.

Sakin Olun:

İşten ayrılmanızın ardından, çalıştığınız firmayı karalayacak veya olumsuz örnek teşkil edecek bir pozisyona düşürmemelisiniz. Farklı firmalara iş etiğine aykırı bilgiler vermekten çekinmeniz gerektiğini hatırlatmakta fayda var

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
CV Nasıl Hazırlanır?

CV Nasıl Hazırlanır?Berna Ak | 11 Ocak

0
Would love your thoughts, please comment.x