İşsizlik Parası Ne Zaman Hak Edilir?

8 July 2017 —

İşsizlik parası, işsizlerin iş bulana kadar olan süreçle hayatlarını sürdürebilmeleri için devletin ödediği bir maaştır. İşsizlik maaşını hak kazabilmek için belli şartlara sahip olmak gerekir. İşten ayrılmadan önce 120 gün prim ödemiş olmaları ve sürekli çalışmış olmaları gerekir. Son 3 yıl içinde, 600 gün sigortalı olarak çalışmış olup işsizlik sigortası priminin yatırılmış olması gerekir. Bu şekilde çalışmış olanlara 180 gün işsizlik ödeneği verilir. 900 gün sigortalı olarak çalışmış olup işsizlik sigortası priminin yatırılmış olması durumunda 240 gün işsizlik ödeneği almayı hak kazanır. 1080 gün sigortalı çalışmış olup işsizlik sigortası priminin yatırılmış olması durumunda ise 300 gün işsizlik ödeneği alınır. Son 120 gün iş sözleşmesinin devam etmesi durumuyla beraber kesinti sayılmayan durumlar vardır. Bunlar; ücretsiz izin, hastalık, gözaltına alınma, disiplin cezası, kısmi istihdam, tutukluluk hali, lokavt, grev, ekonomik kriz, doğal afet gibi durular. İşsizlik maaşı almayı hak kazanma kriterleri; iş sözleşmesinin işveren tarafından sonlandırılması, iş sözleşmesinin geçerli sebepler ile (hastalık vs. ) çalışan tarafından sonlandırılması, iş sözleşmesinin süreli olması halinde sözleşmenin süresinin dolması halinde işsiz kalmak, işyerinin el değiştirmesi, kapanması halinde işsiz kalmak. İşsizlik maaşının miktarı ve alınma süresi kişinin çalışma süresi içerisinde aldığı maaş tutarına göre belirlenir. Lakin işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin bürüt halinin %80’nini geçmiyor. İşsizlik maaşı alan […]

İşsizlik parası, işsizlerin iş bulana kadar olan süreçle hayatlarını sürdürebilmeleri için devletin ödediği bir maaştır. İşsizlik maaşını hak kazabilmek için belli şartlara sahip olmak gerekir. İşten ayrılmadan önce 120 gün prim ödemiş olmaları ve sürekli çalışmış olmaları gerekir.

Son 3 yıl içinde, 600 gün sigortalı olarak çalışmış olup işsizlik sigortası priminin yatırılmış olması gerekir. Bu şekilde çalışmış olanlara 180 gün işsizlik ödeneği verilir. 900 gün sigortalı olarak çalışmış olup işsizlik sigortası priminin yatırılmış olması durumunda 240 gün işsizlik ödeneği almayı hak kazanır. 1080 gün sigortalı çalışmış olup işsizlik sigortası priminin yatırılmış olması durumunda ise 300 gün işsizlik ödeneği alınır.

Son 120 gün iş sözleşmesinin devam etmesi durumuyla beraber kesinti sayılmayan durumlar vardır. Bunlar; ücretsiz izin, hastalık, gözaltına alınma, disiplin cezası, kısmi istihdam, tutukluluk hali, lokavt, grev, ekonomik kriz, doğal afet gibi durular.

İşsizlik maaşı almayı hak kazanma kriterleri; iş sözleşmesinin işveren tarafından sonlandırılması, iş sözleşmesinin geçerli sebepler ile (hastalık vs. ) çalışan tarafından sonlandırılması, iş sözleşmesinin süreli olması halinde sözleşmenin süresinin dolması halinde işsiz kalmak, işyerinin el değiştirmesi, kapanması halinde işsiz kalmak.

İşsizlik maaşının miktarı ve alınma süresi kişinin çalışma süresi içerisinde aldığı maaş tutarına göre belirlenir. Lakin işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin bürüt halinin %80’nini geçmiyor.

İşsizlik maaşı alan kişiler aynı zamanda genel sağlık sigortasından da faydalanabiliyor. Sağlık hizmetlerinde kendileri ve ailesi (eş, çocuk) yararlanabiliyor. Bakmakla yükümlü olduğu herkes bu sağlık sigortası kapsamında, sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.

Küçük bir detay olarak işsizlik maaşının haczedilemiyor olmasını da belirtelim.

İşsizlik maaşı alan kişilerin iş bulup çalışmaya başladıkları taktirde, sigortalarının başlamasıyla beraber 15 gün süre içerisinde İŞKUR’a işe başladıklarını haber vermeleri gerekir.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
CV de Referans nasıl verilir

CV de Referans nasıl verilirHakan Aykol | 5 July

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x