İşsizlik Parası Nasıl Alınır

8 July 2017 —

Kişi sigortalı çalıştığı iş yerinden istifa ettiği ya da çıkarıldığı zaman, iş bulana kadar olan süreçte zor durumda kalmaması için devletten aldığı paraya işsizlik maaşı denir. İşsizlik maaşı neye göre ne miktarda verilir bunların kriterleri vardır. İşsizlik parası nasıl alınır, kriterleri nelerdir anlatalım. İşsizlik maaşının miktarı ve süresi, çalıştığınız yerden aldığınız maaşın miktarına ve süresine göre düzenlenir. Çalıştığınız sürede maaşınızdan işsizlik ödeneği altında sizlerden bir miktar para kesilir. Lakin bu kesintilerin sizlerden alınması size işsiz kaldığınızda işsizlik maaşından faydalanabileceğiniz anlamına gelmez. İşsizlik maaşını alabilmeniz için belli şartlara sahip olmanız gerekmektedir. Öncelikle işsizlik maaşında faydalanabilmeniz için çalıştığınız yerden çıkarılmış olmanız gerekir yada kendiniz istifa ettiyseniz haklı sebeplerden çıktığınızı ispatlamanız gerekir. Diğer bir şart ise en az 120 gün priminizin yatırılmış olması ve o kadar süre çalışmış olmanız gerekir. Son 3 sene içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası priminizin ödenmiş olması gerekir. Yani son 3 yılda en az 600 gün sigortalı çalışmış olmanız gerekir. İş yerinizden kendiniz istifa ettiyseniz işsizlik parası alamazsınız. İstisnai olarak işten çıkmanızın önemli bir sebebi olduğunu kanıtlamanız gerekir. Bunun adına haklı fesih denmektedir. Haklı fesih durumunda işsizlik maaşı alabilirsiniz. İŞKUR’a başvurduğunuzda haklı fesih bildirimi yaptığınızda, İŞKUR tarafından da kabul edildiği taktirde işsizlik maaşı alabilirsiniz. İşten ayrıldıktan sonra İŞKUR’a […]

Kişi sigortalı çalıştığı iş yerinden istifa ettiği ya da çıkarıldığı zaman, iş bulana kadar olan süreçte zor durumda kalmaması için devletten aldığı paraya işsizlik maaşı denir. İşsizlik maaşı neye göre ne miktarda verilir bunların kriterleri vardır. İşsizlik parası nasıl alınır, kriterleri nelerdir anlatalım.

İşsizlik maaşının miktarı ve süresi, çalıştığınız yerden aldığınız maaşın miktarına ve süresine göre düzenlenir. Çalıştığınız sürede maaşınızdan işsizlik ödeneği altında sizlerden bir miktar para kesilir. Lakin bu kesintilerin sizlerden alınması size işsiz kaldığınızda işsizlik maaşından faydalanabileceğiniz anlamına gelmez. İşsizlik maaşını alabilmeniz için belli şartlara sahip olmanız gerekmektedir.

Öncelikle işsizlik maaşında faydalanabilmeniz için çalıştığınız yerden çıkarılmış olmanız gerekir yada kendiniz istifa ettiyseniz haklı sebeplerden çıktığınızı ispatlamanız gerekir. Diğer bir şart ise en az 120 gün priminizin yatırılmış olması ve o kadar süre çalışmış olmanız gerekir. Son 3 sene içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası priminizin ödenmiş olması gerekir. Yani son 3 yılda en az 600 gün sigortalı çalışmış olmanız gerekir.

İş yerinizden kendiniz istifa ettiyseniz işsizlik parası alamazsınız. İstisnai olarak işten çıkmanızın önemli bir sebebi olduğunu kanıtlamanız gerekir. Bunun adına haklı fesih denmektedir. Haklı fesih durumunda işsizlik maaşı alabilirsiniz. İŞKUR’a başvurduğunuzda haklı fesih bildirimi yaptığınızda, İŞKUR tarafından da kabul edildiği taktirde işsizlik maaşı alabilirsiniz.

İşten ayrıldıktan sonra İŞKUR’a evraklarınız ile başvurup sonucu bekleyiniz. Olumsuz cevap geldiğinde sizlere nedeni de açıklanır. Ona göre hareket edebilirsiniz.

İşsizlik maaşı ödemeleri ve miktarları 2017 yıl itibariyle iyileştirilmeye başlanmıştır. İşsizlik maaşında en dip rakam 659 TL iken en üst rakam 1.421 TL’dir. Sizin alacağınız işsizlik maaşı miktarı ise sizin çalışma sürenize ve çalışırken aldığınız maaşın miktarına göre belirlenmektedir.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Girişimcilik Bir Trend Mi?

Girişimcilik Bir Trend Mi?Hakan Aykol | 11 August

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x