İş Görüşmesinde Sık Yapılan Hatalar

9 Şubat 2016 —

İyi bir CV hazırladınız, bunu bir ön yazıyla desteklediniz ve iş görüşmesine çağrıldınız. Öncelikle tebrikler, iş görüşmesine davet bile başarıdır. Siz iş hayatında bir aşama kaydettiniz demektir.

İyi bir CV hazırladınız, bunu bir ön yazıyla desteklediniz ve iş görüşmesine çağrıldınız. Öncelikle tebrikler, iş görüşmesine davet bile başarıdır. Siz iş hayatında bir aşama kaydettiniz demektir. Peki, iş görüşmesinde nelere dikkat edilmelidir? Biz uzun uzun dikkat etmeniz gerekenleri değil, yapılan hataları sıralarsak bu hataları tekrar etmeyerek daha verimli bir görüşme yapacağınıza inanıyoruz. İşte, iş görüşmesinde sık yapılan hatalar:

Başvurduğunuz iş yeri ile ilgili bir araştırma yapmadan, o şirketin iş alanını hatta çalışmak için başvurduğunuz iş pozisyonunun gerekliliklerini araştırmadan iş görüşmesine gitmek hataların en büyüğüdür. Böyle yaptığınızda ilgisiz bir insan olduğunuz izlenimi verir. İş görüşme öncesi, görüşme yapacağınız işyeri hakkında detaylıca bir araştırma yapmalısınız.

arastirma

İş görüşmesinde zamanı ayarlamamak. Yani iş görüşmesine oldukça geç gitmek veya çok önceden iş yerinde olmak. Bu durum kişiliğinizle ilgili negatif çıkarımlar yapılmasına neden olur. Çok önemli mazeretiniz yoksa görüşmeye geç kalmayınız. Trafik durumu, yolda meydana gelebilecek küçük aksaklıkları göz önünde bulundurarak görüşeceğiniz kuruma zamanında ulaşmaya çalışın. Olur da bir aksilik meydana gelirse geç kalacağınızı kısaca mazeretinizi söyleyerek zamanında yetkili kişiye bildirin.

zamanlama

Özensiz kıyafetlerle iş görüşmesine gitmek doğru değildir. Görüşme sırasında karşı tarafta yaratacağınız ilk izlenim çok önemlidir. Kılık, kıyafetiniz ve saçınız bu anlamda sizinle ilgili ilk izlenim oluşmasında öne çıkar. İş görüşmesine giderken çok daha özenli bir kıyafet tercihinde bulunmalısınız. Temiz bir kıyafet ile bakımlı bir görünüş sizin işe kabul edilmenizde önemli etkide bulunur. İş görüşmesinde cep telefonuyla ilgilenmek, iş görüşmesinde çalan telefonunuza bakmak, negatif algı yaratır. Mümkünse iş görüşmesine girmeden önce telefonunuzu sessize alın. Telefonunuz çalması durumunda özür dileyerek telefonunuzu kapatabilirsiniz. Unutmayın ki ilk izlenim için bir ikinci şansınız olmayacaktır.

business team formed of young businessmen and businesswomen standing over a white background with reflections

CV’nize yalan yanlış bilgiler yazarak bu yalanlara iş görüşmesinde de devam etmek! CV’nize yazdığınız her bilginin doğru olmasına dikkat etmelisiniz. CV’nize yazdığınız her bilgi, iş görüşmesi sırasında size soru olarak gelebilir. Yalan bilgi beyan eder veya CV’nize yazarsanız işe alınsanız dahi yalan bilgi verdiğiniz öğrenilirse işten çıkarılırsınız. İş görüşmesinde, esnemek, lakayt davranmak, çok istekli veya çok isteksiz davranmak, aşırı hareketli olmak, mesafeyi kaybetmek olumsuz izlenim bırakır.

yalandolan

İş görüşmesinde pazarlığa başlamak, kendini acındırmak, ücret konusunda aceleci davranmak insan kaynakları yetkisince olumsuz olarak algılanır. İş görüşmesinde ücretle ilgili açık ve net olun ücretle ilgili ilk soru karşıdan gelsin siz kendinize biçtiğiniz değeri yetkiliye açıklayın, pazarlıktan uzak durun. İş görüşmesinde çok konuşmamaya dikkat edin. Samimi, açık, yalın ve net cümleler kurun. Gülümsemenizi eksik etmeyin.

maas

İş görüşmesinde çekinceli davranışlarda bulunmak, o işi istediğinizden emin olmamak görüşmenizi olumsuz etkiler. Sorulara açık uçlu cevaplar vermek, kendinden emin olmamak anlamına gelir ki bu iş görüşmesinde sizin için büyük bir sorundur. Kimse heyecanını kaybetmiş, isteksiz bir insanla çalışmak istemez.

 

Tired businessman yawning

Tired businessman yawning

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x