Hangi sektörlerde çalışanların yurtdışında iş bulma olanağı daha fazla?

13 Mart 2016 —

Yurt dışı çok geniş bir kavramdır. İnsanlar farklı bir tecrübe edinmek ya da yaşadığı ülkeyi değiştirmek istediği için kariyerlerini yurtdışında devam ettirmek isteyebilirler. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yurtdışında eğitim alan kişiler mutlaka bulundukları ülkede iş başvurusunda bulunuyorlar

Yurt dışı çok geniş bir kavramdır. İnsanlar farklı bir tecrübe edinmek ya da yaşadığı ülkeyi değiştirmek istediği için kariyerlerini yurtdışında devam ettirmek isteyebilirler. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yurtdışında eğitim alan kişiler mutlaka bulundukları ülkede iş başvurusunda bulunuyorlar.

Yeni mezun öğrenciler, part-time işler için yurt dışına çıkabiliyorlar burada amaç para kazanmaktan ziyade yabancı dilini geliştirmek. Yurt dışında iş bulmak isteyen başka bir grup kariyerlerinde tıkanma olan profesyonel kişiler, daha iyi bir kariyer için yurt dışını tercih ediyorlar. Çoğu zaman bu gruptaki insanların temel amacı bir süre yurt dışında kalıp kendilerine yeni bir vizyon edinmek oluyor. Elbette, insanlar daha iyi bir gelir seviyesine sahip olmak içinde yurt dışına çıkabilirler. Yurt dışında çalışmak isteyenler her ülkenin ihtiyacı doğrultusunda iş bulma imkânına sahiptirler. Özellikle gelişmiş ülkelerde bazı mesleklere büyük talep var. Yurt dışında çalışmak için göçmenlik kavramı da önemlidir. Yasal göçmen olarak yurt dışına gidecek insanlar çoğu zaman mesleklerine göre seçilmektedirler. Peki, en çok aranan göçmenler kimler? Hangi ülkede kime ihtiyaç duyuluyor?

Yurt dışında özellikle bilişim ve iletişim sektörünün gelişmesiyle birlikte IT ve turizm sektöründe çok büyük istihdam açığı bulunmaktadır. Avustralya’da ihtiyaç duyulan hemşireler arasında ruh sağlığı alanında ve ameliyatlarda çalışan hemşireler var. Ücret yılda 55.617 Avustralya dolarından. Avustralya yüksek vasıflı göçmenleri teşvik eden, onları çekmek için puana dayalı bir sistem uygulayan ilk ülkelerdendir. Hükümet kısa süre önce farklı bölgelerin, özellikle de büyük şehirlerin dışında bulunan yerlerin ihtiyacını karşılamaya yönelik, daha seçici bir göç politikası benimsedi. Daha fazla beceri ve deneyim sahibi, İngilizceyi iyi konuşan ve daha nitelikli meslek sahiplerini seçmek için vize kategorilerinin sayısı yarıya indirildi, puan sistemi gözden geçirildi. 2000 yılında OECD içindeki en serbest uygulamalardan birini başlatan Belçika, vatandaşlığa erişimi oldukça kolaylaştırdı. Her bölgede ihtiyaç duyulan mesleklerin listesi birleştirilerek ulusal bir liste hazırlanıyor. Bu mesleklerde olanların çalışma ve oturma izni koşulları daha esnek. Düşük vasıflı işlere artık Avrupa Birliği vatandaşları alındığı için, yüksek vasıflı yabancı göçmenler şu anda işe girenlerin çoğunluğunu oluşturuyor.

Brezilyada doktora, Çek Cumhuriyetinde elektrik mühendislerine, Danimarka ve Finlandiya’da bilgisayar uzmanına, Almanya’da inşaat mühendisine ihtiyaç var. Lüksemburg’ta yaşamak isterseniz eczacı olarak o ülkede yaşama sansınız yüksek. İnovasyon ülkesi Singapur’da bilgisayar mühendisi ve petrol mühendisiyseniz şansınız yüksek. Kısaca her ülkenin meslek ve göçmen ihtiyacı kendi ihtiyaçlarına göredir. Yurt içinde yapılmış bir araştırma göre: Türklerin yurtdışında inşaat, hızlı tüketim, otomotiv, teknoloji, mühendislik, çağrı merkezi ve tercümanlık alanlarında iş bulma şansı daha çok. Yurtdışında çalışma planı yaparken iyi bir araştırmayla o ülkenin yabancı çalıştırma şartları neler, izinler nereden nasıl alınır, nereye başvurulmalı konularının öğrenilmesi gerekiyor.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
cvlogin.com nedir?

cvlogin.com nedir?Berna Ak | 12 Temmuz

0
Would love your thoughts, please comment.x