Halo Etkisi Nedir?

29 Ocak 2016 —

Halo etkisi en genel tabirle ilk izlenimi ifade etmektedir. İlk anda alınan elektrik sürecin devamını şekillendirecek niteliktedir. Kısacası iş görüşmelerinde kapıdan içeriye girdiğiniz an insan kaynakları personelini etkilediğinizde sürecin geri kalanı çok şey ifade etmemektedir.

Halo etkisi en genel tabirle ilk izlenimi ifade etmektedir. İlk anda alınan elektrik sürecin devamını şekillendirecek niteliktedir. Kısacası iş görüşmelerinde kapıdan içeriye girdiğiniz an insan kaynakları personelini etkilediğinizde sürecin geri kalanı çok şey ifade etmemektedir. İlk anda yarattığınız izlenim sizlere kolaylıklar sağlamaktadır.

hallo
Peki halo etkisini kendi lehinize çevirebilmek için neler yapabilirsiniz, biraz da bundan bahsedelim. Mülakatın gerçekleştirileceği odaya girdiğiniz andan itibaren halo etkisi kendisini göstermektedir. Bu nedenle odaya girdiğiniz anda kendinizden emin bir izlenim bırakmalısınız. Aynı zamanda insan kaynakları personeli ile tokalaşmanız esnasındaki elektrikte bu sürecin önemli parçaları arasında yer almaktadır.
Kendinden emin bir duruşla odaya girmeniz sizlerle avantaj sağlarken, halo etkisinin bu sürenin devamında da kendini göstereceğini bilmelisiniz. Masaya oturma şekliniz de sürecin parçaları arasında yer almaktadır.

halloo
Halo etkisinin farklı bir boyutunu da açıklamakta fayda var. Sadece kapıdan içeri girdiğinizde 3-5 saniyelik zaman dilimini kapsamayabilir. Bu sürecin devamında sizlere ilk söz hakkı verildiği anı da içine alabilir. Yani cümleye başlangıcınız sözünüzün öneminin önüne geçebilir. Konuşmaya başladığınız andaki duruşunuz, ses tonunuz ve jest ve mimikleriniz halo etkisi yaratabilir. Bu nedenle atılacak olan her adımda dikkat etmenizde fayda vardır.
Halo etkisinin öneminden bahsetmek gerekirse, insan kaynakları personelleri alanında uzman kişiler olduğundan dolayı varsayım yapma güçleri oldukça fazladır. Buna şöyle bir açıklama getirilebilir, insan kaynakları personelleri bugüne kadar o kadar çok kişi ile görüşme yapmıştır ki ilk anda yaratılan etki ile görüşmenin nasıl devam edebileceğini tahmin edebilmektedirler. Bu nedenle ilk anda yaşanacak olan olumsuzluklardan dolayı sürecin geri kalanı onlar için bir şey ifade etmiyor olabilir. Halo etkisi de tam bu noktada devreye giriyor.

saskin
Bırakılacak ilk izlenimde olumsuz bir düşünceye yer verilirse, sürecin geri kalan kısımları sadece basit prosedürlere dönüşebilir. Yani ne kadar iyi bir konuşma hazırlasanız da insan kaynakları personelleri ilk izlenimin farkında olarak sizlere olumsuz bir bakış açısıyla yaklaşabilir. Bu durumun tam aksi yönü düşünüldüğünde mülakat sürecini lehinize çevirmeniz oldukça kolaydır. İlk izlenimde vereceğiniz olumlu mesajlar sürecin tarafınıza dönük olarak ilerlemesinde oldukça avantaj sağlayacaktır.

hallo

Halo etkisinde mülakat sürecinde tecrübeli adaylar şunun farkına varabilirler, insan kaynakları personelleri bazı adaylarla biraz daha fazla ilgilenmektedirler. Özellikle grup mülakatlarında gözlemlenen bu durum mülakatın belirli kişiler üzerine yoğunlaştığının göstergeleri arasında yer almaktadır. İşte bu durumun temelinde halo etkisi bulunmaktadır. İnsan kaynakları ilk andan itibaren olumlu bir düşünceye sahip olduğu adaylar üzerinde daha fazla dururlar, bu duruş onları yakından tanımak üzerine daha fazla sorular sorulmasına neden olur. Buradan hangi adayların halo etkisini olumlu ve başarılı olarak kullandığının tahmin edilmesini kolaylaştırmaktadır.

aman allahim

İlk izlenim sadece mülakat görüşmelerinde değil insani iletişimlerde de oldukça önemlidir. İlk anda kurulan iletişimin başarısı ilişkilerin sağlıklı olarak sürdürülebilmesi adına büyük bir öneme sahiptir. Bunun farkında olarak davranışlara şekil verilmesi, sürecin tamamına etki edecek başarılı bir girişimde bulunmanızı kolaylaştıracaktır.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x