Dikkat çeken bir özgeçmiş nasıl hazırlanır?

9 Şubat 2016 —

Özgeçmiş nasıl olmalı sorusundan önce, özgeçmişin ne anlama geldiğini veya ne işe yaradığını bilmek gerekmektedir. Özgeçmiş(CV) hazırlamak demek sizlerle ilgili belirli bilgilerin kağıda aktarılması anlamına gelmektedir.

Özgeçmiş nasıl olmalı sorusundan önce, özgeçmişin ne anlama geldiğini veya ne işe yaradığını bilmek gerekmektedir. Özgeçmiş(CV) hazırlamak demek sizlerle ilgili belirli bilgilerin kağıda aktarılması anlamına gelmektedir. Bu belirli bilgiler eğitimleriniz, sertifikalarınız, başarılarınız ve sizleri diğerlerinden ayıracak üstün özellikleriniz olarak sıralanabilir.

Dikkat çeken bir özgeçmiş hazırlamak için yapmanız gereken ilk şey nereden başlayacağınızı bilmenizdir. Doğum tarihinizi ve doğduğunuz yeri yazabilirsiniz. Fakat ilköğretim okulu veya ortaokul gibi bilgilerin yazılması özgeçmişinizin gereksiz bilgilerle dolmasına neden olmaktadır. Bu nedenle sizlerin faydasına olacak bilgilere özgeçmişinizde yer vermelisiniz.

Sizleri öne geçirecek bir lisede eğitim gördüyseniz lisenizi özgeçmişinize eklemenizde fayda vardır. Lise mezuniyet notunuz iyi sayılabilecek bir ortalamaya sahipse lise mezuniyet notunuzu da ekleyerek dikkat çekici bir özellik kazandırabilirsiniz. Üniversite eğitiminizden bahsetmeniz kesinlikle gerekmektedir. Bu noktada bu eğitiminizi iki genel hat üzerinden anlatmanız sizlere olumlu katkılar sağlayacaktır. Bunlardan ilki, eğitiminiz boyunca derslerdeki başarılarınız, not ortalamalarınız gibi detaylardan oluşmaktadır. Bölüm birinciliği gibi sizleri rakiplerinizden ayıracak kriterde başarılarınız bulunuyorsa bunları dikkatlice özgeçmişinize eklemelisiniz.

Üniversite eğitiminizin diğer kısmında ise, sosyal aktiviteleriniz, katıldığınız etkinlikler, sertifikalar ve başarı belgeleri gibi ayırt edici özelliği bulunan gelişmeleri eklemelisiniz. Buna bir örnek vermek gerekirse, bilgisayar sertifikasına sahip olmanız sizlerin girişimci bir ruha sahip olduğunuzu ifade etmektedir. Aynı zamanda bilgisayar bilgisine sahip olduğunuzu da ispatlar haldesiniz. CV örneklerini de mutlaka inceleyin. 

Özgeçmişinize eğitim bilgilerinizi eklemenizin ardından, kişisel olarak üstün özelliklerinizden bahsetmeniz fayda sağlayacaktır. Bunlar arasında, “iş yaşamında disiplinden yana tavır sergilerim” gibi ifadeler sizlerin iş hayatına bakış açısını, çalışma ortamındaki duruşunuzu belirlemektedir. Özgeçmişinize bu bilgileri en doğru kelimelerle yerleştirmelisiniz.

Yukarıda verilen bilgiler dikkat çekici bir özgeçmişe sahip olmanız için gerekli şartlar arasında yer almaktadır. Bu özgeçmişi hazırlarken bu bilgileri doğru orantılı bir şekilde özgeçmişinize yerleştirmelisiniz. Yazımızın devamında sizlere özgeçmişinizin kağıt düzeni, yazı büyüklüğü gibi detayları paylaşarak dikkat çekici bir özgeçmiş hazırlamanın tüm noktalarından bahsetmiş olmak istiyoruz.

Bilgisayar ortamında özgeçmiş hazırlamak yazının okunurluğu açısından sizlere kolaylık sağlayacaktır. Dikkat etmeniz gereken ilk nokta özgeçmişinizin çok uzun olmamasıdır. İş görüşmelerinde özgeçmiş incelemesi için ayrılan süre ortalama 2 dakika ve civarıdır. Bu nedenle sayfalarca hazırlanan özgeçmiş sizlere avantaj sağlamayacaktır. Tam aksine verdiğiniz çok önemli bilgilerin gözden geçirme sırasında fark edilememesine neden olmaktadır. Tavsiye edilen özgeçmiş uzunluğu ortalama 250 kelime civarı olmalıdır.

Özgeçmişinizi bilgisayar ortamında hazırladığınızda yazı büyüklüğünü 12 punto yapmanız okunurluk açısından oldukça idealdir. Özgeçmişinizin kenar boşluklarını doğru kullanmanız gerektiğini de unutmayınız. Süsleme, çizim yapma veya karalama gibi çalışmalar yapmaktan uzak durmalısınız. Kullandığınız kelimeleri iyi seçmeli ve anlatım bozukluğu olmamasına dikkat etmelisiniz. İfade etmek istediklerinizi en kısa cümlelerle ifade etmeli, uzun uzadıya devam eden cümleler kurmaktan kaçınmalısınız.

Özgeçmişinizi yazdığınızda son paragrafa “talep edildiği takdirde, detaylı özgeçmiş hazırlayabilirim” ibaresi eklenerek profesyonel bir özgeçmiş hazırlamış olacaksınız. Unutmamalısınız ki, özgeçmişinizin alt kısmında ki boşluğa iletişim bilgilerinizi ekleyemezsiniz. Özgeçmişinize iletişim bilgisi eklemek yapılan hatalar arasında yer almaktadır ve kusursuz bir özgeçmiş hazırlamanın önünde engel teşkil etmektedir. İletişim bilgilerinizi CV’nize eklemelisiniz. Eğer herhangi bir CV hazırlamadan sadece özgeçmiş teslim edilecekse sadece o zaman özgeçmişinizin alt kısmına iletişim bilgilerinizi ekleyebilirsiniz.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x