CV’lerde fotoğraf bulunması şart mı?

8 Şubat 2016 —

CV hazırlarken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de CV’de doğru fotoğraf kullanımıdır. Her ne kadar fotoğraf kullanılmalı mı, kullanılmamalı mı diye sektörel tartışmalar olsa da doğru fotoğraf kullanımının iş görüşmesine davette önemli olduğu düşünülmektedir.

CV hazırlarken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de CV’de doğru fotoğraf kullanımıdır. Her ne kadar fotoğraf kullanılmalı mı, kullanılmamalı mı diye sektörel tartışmalar olsa da doğru fotoğraf kullanımının iş görüşmesine davette önemli olduğu düşünülmektedir.

CV’lere nasıl bir fotoğraf eklenmelidir? Öncelikle fantezi türü ya da ilginç fotoğrafları, fotoğraf olmayan avatarları CV’ye koymamak gerekir. En uygun olanı, profil fotoğrafı olması ve mutlaka son zamanlarda çekilmiş bir fotoğraf olmasıdır, asla 10 yıl önceki bir fotoğrafınızı CV’nize eklemeyin. CV’nizde kullandığınız fotoğraflar üzerinde çok büyük oynamalar, manipülasyonlar yapmayın, fotoğrafın gerçeği yansıtmasına özen gösterin ki, sizi işe davet eden yetkili arada bir uçurum görmesin aksi halde tersine bir durumla karşılaşırsınız. Kendisini yanılttığınızı düşünen bir yetkili sizi o pozisyona uygun görmeyebilir.

Kullandığınız doğru fotoğraflarınız iş görüşmesine çağrılma olasılığınızı artırır. CV’nize ekleyeceğiniz fotoğrafın başvuracağınız pozisyona uygun bir görüntü veriyor olması gerekir. CV ihtiyaçlarınızı da önceden düşünerek giyiminizi, duruşunuzu, gülümseyişinizi gösteren bir fotoğraf CV’nizi inceleyen yetkiliyi etkileyebilir. İtinasız konulmuş CV fotoğrafı nedeniyle CV’nizi inceleyecek İK yetkilisi tarafından negatif algılanarak, CV’nizin çöpe gitmesine sebep olabilir.

Şöyle düşünün, siz işe başvuru yapıyorsunuz, tatilde çekilmiş bir fotoğrafınızın, maçta çekilmiş formalı bir fotoğrafın karşı taraftan nasıl algılanacağınızı düşünün! Her zaman için ekleyeceğiniz fotoğrafın karşınızdaki yetkili tarafından nasıl algılanacağını onda nasıl bir imaj bırakacağınızı düşünün. Tavsiye etmediğimiz asla CV’ye konulmaması gereken fotoğraflar plaj fotoğrafları, spor takımlarının formalı fotoğrafları, bir yemek veya eğlence anında çekilmiş fotoğraflardır. Bu tür fotoğraflar CV için uygun değildir. Bunun dışında bir davette, bir konferansta çekilmiş bir fotoğrafı kullanabilirsiniz gibi yazılar ile internete karşılaşsanız da bu resimleri de kullanmaktan kaçının. Sonuçta işe başvuruyorsunuz, amacına uygun Fotoğraf ile işe başvurmak şansını bir tık artıracaktır.

Fotoğraf kullanımı şirketten şirkete değişir. Yaratıcı endüstri alanında çalışmak isteyen kişinin CV fotoğrafı faklı olabilir. Hafif gülümseyen ve profesyonel duruşlu bir CV fotoğrafı işe yarayabilir fazlası risktir. CV’de fotoğraf kullanımı konusunda tartışmalar devam etmektedir. CV üzerine fotoğraf eklemek genelde tavsiye edilse de bazı araştırmacılar, çok rahatlıkla fotoğrafsız CV yollanabileceğini bunun da iş görüşmesinde şansı artırdığını dikkat çekmektedirler. Bunun dışında bunu da hatırlatmak lazım, Amerika da CV’ler de fotoğraflar artık yok olmaya başladı. Yeni trend belki de fotoğrafsız CV’ler olacaktır. Ama buna biraz zaman var gibi, daha bu akım kendini Avrupa’ da da hissettirmedi.

İşe başvuru amacıyla hazırladığınız CV’nizde kullanacağınız CV fotoğrafının ne denli önemli olduğu konusunu yeterince açıkladığımızı düşünüyoruz. Son olarak mutlaka dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıralayabiliriz: Temiz bir vesikalık resim kullanın, mümkünse ön profilden çekilmiş olmalıdır. Fotoğrafta kirli sakal, dağınık saç, göze batan uygunsuz renkler, kıyafetler üzerindeki yazılar dikkat çeker. Doğru bir fotoğraf kullanımı ile rakiplerinizin önüne geçip, iş başvurusu ile iş görüşmesine çağrılır hatta işe bile alınabilirsiniz. Belirtmek isteriz ki siz mükemmel bir CV bile hazırlamış olsanız, yanlış kullanılmış bir fotoğraf iş görüşmesine çağrılmamanıza neden olur, iş görüşmesine çağrılsanız da belki fazlaca manüple ettiğiniz fotoğrafınız nedeniyle yetkinliklerinizi kullanacağınız, güzel bir işi kendi elinizle kaybetmiş olursunuz. CV’lerde fotoğraf kullanımı önemli bir husustur, iyi bir vesikalık fotoğraf nasıl olmalıdır konusunda araştırma yapılıp ona göre giyinmeli ve sonra fotoğrafçıya gidilmelidir.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x