Cv Nasıl Değerlendirilir?

23 Şubat 2016 —

Yeni bir iş için ilk adımın CV hazırlamak olduğundan birçok defa bahsettik. CV hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden, en çok yapılan hatalı CV hazırlama noktalarından söz ederek kusursuz bir CV’nin nasıl hazırlanabileceğini anlattık.

Yeni bir iş için ilk adımın CV hazırlamak olduğundan birçok defa bahsettik. CV hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden, en çok yapılan hatalı CV hazırlama noktalarından söz ederek kusursuz bir CV’nin nasıl hazırlanabileceğini anlattık. Bu yazımızda ise adayların hazırladıkları CV’lerin insan kaynakları personelleri tarafından nasıl değerlendirildiklerinden söz edeceğiz. Böylece hangi kriterlere dikkat edildiğinin farkına varabilirsiniz.

Görsellik:

İnsan kaynakları personelleri tarafından ilk olarak dikkat çeken nokta, CV’lerin görselliğidir. Rengarenk veya siyah beyaz hazırlanan CV’lerin görsel olarak neler ifade ettiği incelenmektedir. Karmaşık CV’ler bu aşamada olumsuz olarak değerlendirilecektir. Karmaşık yada çok sade bir CV arasında seçim yapmanız gerekirse, çok sade CV’leri tercih etmelisiniz. Bir İnsan Kaynakları uzmanı bir başvuru için yüzlerce başvuru alırken ön elemede aslında görseliğe ister istemez önem vermekte. Bazı araştırmalar her bir CV’ye ön elemede 20 saniye kadar zaman ayrıldığı tespit edilmiştir. Görselik ve içerik ile ilgi çekmek adına cvlogin.com dan CV lerinizi hazırlayabilirsiniz. Hatta ilgi çekici olması için başvuru yaptığınız şirketin kurumsal kimliğine uygun renkeler de seçebilirsiniz, cvlogin.com üzerinden. CV oluştururken cvlogin içerik ve görselik anlamında hazırlamış olduğu templateler uzmanlarca test edilmiş ve başarılı bulununlar yayına alınmıştır.

Kategoriler:

CV’ler değerlendirilirken insan kaynaklarının önem verdiği kategorilere hemen ulaşılması olumlu bir atmosfer oluşturulması açısından önemlidir. İlk kategoriye yazmanız gereken kişisel bilgilerinizi eğer orta kısımlara yazarsanız insan kaynakları bu bilgilere ulaşmakta zorluk çekecektir. Çünkü CV’lerin incelenmesinin ortalama 1-2 dakika olduğunu varsaydığımızda kategorilerin bulunması için harcanacak zaman sizlerin CV’lerinin detaylıca incelenmesinin önüne geçecektir. Kategoriler uygun sıralama ile hazırlanmalıdır.

İfadeler:

CV’lerinizde mükemmel bilgilere yer verebilirsiniz. Fakat bu mükemmelliği doğru ifadelerle yansıtamazsanız olumlu sonuçlar ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle CV’lerinizdeki bilgileri en doğru ifadelerle kağıda aktarmalısınız. Ben dili kullanımına önem göstermeli ifadelerinizin yönünü “siz” olarak hedeflemelisiniz. Ayrıca kibar ve nazik bir üslup kullanmayı her zaman tercih etmelisiniz.

Basitlik:

CV’nizin doğru bir tasarıma sahip olması yeterli değildir. Aynı zamanda basitlik ilkesine de uygun olması gerekmektedir. Basitliği sağlarken, CV’nizde kullandığınız kategoriler belirgin olmalı ayrıca tablo ve diyagramlar tercih ettiyseniz bunların da anlaşılabilir sadelikte olmasına dikkat etmelisiniz.

Yazı Tipi:

İçerisinde kusursuz bilgilerin yer aldığı bir CV hazırlamış olabilirsiniz. Ama değerlendirilirken farklı boyutlarla ele alınacağını unutmamalısınız. Ciddiyetten uzak bir yazı tipi hazırladığınız CV’nizin dikkate alınmaması gibi bir sonuç doğurabilir. İnsan kaynakları personelleri tarafından yazı tipleri CV örneklerinde en çok dikkat edilen noktalar arasında yer almaktadır. Tavsiye dilen yazı tipinin; “Calibri (gövde) ve Times New Roman” olduğunu bu noktada hatırlatmakta fayda var.

Kağıt Düzeni:

Hazırladığınız CV’nizin üzerindeki karalamalar veya kağıdın buruşuk olması sizler için dezavantaj yaratmaktadır. Bu dezavantajın oluşmaması adına CV’lerinizin üzerinde herhangi bir karalama yapmamalısınız, ayrıca düzenlemeniz gereken kısımlar bulunuyorsa bilgisayarda düzenleyerek yeniden çıktı almanızda fayda var. CV’nizi dosya içerisinde taşıyarak buruşmasını, kırışmasını ve yıpranmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca CV’ler katlanarak cebinizde taşınmamalıdır. Özellikle hatırlatmak istiyoruz ki; mülakat esnasında cepten çıkarılan, katlanmış haldeki CV örnekleri insan kaynakları tarafından olumsuz olarak nitelendirilmektedir. Hatta belki de içeriğinin incelenmeden direkt elenmenize veya iş için uygun görülmemenize neden olabilir. CV’nizi hazırlamanız kadar başarılı bir sunum gerçekleştirmeniz de oldukça önemlidir.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x