Bir şirkette en fazla kaç yıl çalışmalı?

1 Mart 2016 —

Bir şirkette uzun yıllar boyunca çalışmak hem işçinin hem de işverenin planları doğrultusunda bulunmaktadır. İşçi açısından bakıldığında, düzenli olarak çalışacağı bir işe sahip olmak, gelirini belirli standartlara ulaştırmak gibi katkılar sunmaktadır.

Bir şirkette uzun yıllar boyunca çalışmak hem işçinin hem de işverenin planları doğrultusunda bulunmaktadır. İşçi açısından bakıldığında, düzenli olarak çalışacağı bir işe sahip olmak, gelirini belirli standartlara ulaştırmak gibi katkılar sunmaktadır. İşveren açısından incelendiğinde ise, sürekli aynı işi yapan tecrübeli personellerle çalışmış olmanın işleri kolaylaştıran etkisinden söz edilebilir. Ayrıca işyeri kültürünü iyi öğrenen personeller işe giriş-çıkış saatlerine de gereken önemi verecektir.

Bir iş yerinde uzun yıllar çalışmak, o firmanın çalışanlarına sunduğu çalışma ortamı ile ilgilidir. Çalışanı düşünülerek yapılan planlar personelin mutluluğunu arttıracaktır. Böylece işten ayrılma sorunları ortaya çıkmayacaktır.

Bir şirkette en fazla kaç yıl çalışılmalı sorusuna kesin olarak verilecek bir yanıtın bulunduğunu söylemek oldukça zordur. Çünkü böyle bir sınırlama getirmek doğru olmayacaktır. İşçi ve işverenin çıkarlarının birlikte korunduğu ortamda çalışmanın herhangi bir sınırı olmayacaktır. Fakat işçiye yapılmayan zamlar, kötü çalışma şartları gibi nedenlerden dolayı firmalar personellerini kaybetmektedirler. Bunun tam tersi düşünüldüğünde ise çalışanların işten ayrılmak için geçerli bahaneleri kalmayacaktır.

İşten ayrılma unsuru, bireysel olarak yeni problemlere neden olacaktır. Yeni iş aranması, uygun iş ortamının sağlanması, maaşın düzenli ödenmesi gibi çeşitli kriterlerin uygun olması gerekmektedir. Bu kriterleri sağlayamayan işyerleri ile gerçekleştirilecek olan görüşmeler olumsuzlukla sonuçlanacaktır. Böyle bir durumda ise kişi işsiz kalacaktır. İşsizlik bireysel bir sorun olmanın yanında aynı zamanda toplumsal bir sorundur. Durum böyle olunca, kişiler kriterlerini düşürerek daha düşük standartlarda bir işte çalışmayı da kabul eder hale gelmektedir.

Yukarıda ki senaryonun hayata geçirilmemesi adına, keyfi olarak bir iş yerinde çalışma süresinin belirlenemeyeceğini unutmamalısınız. Keyfi olarak belirlenen işten çıkış tarihleri, hem bireyleri hem de toplumu işsizlikle karşı karşıya getirecektir. Çalıştığınız şirket sizlerin beklentilerini karşılıyor ise, çalışabildiğiniz süre boyunca aynı şirkette bulunmanız herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir. Hatta sizlerin alanında uzman bir personel olarak iş dünyasında yerinizi almanızı da kolaylaştıracaktır.

Şirket çıkarlarının çalışanların çıkarıyla örtüştüğü zaman diliminde işten ayrılmalar minimum düzeyde olmaktadır. İstihdamın verimli olarak gerçekleştirildiği bu şirketlerde bireyler başarı ile çalışmalarına devam etmektedir. Herhangi bir neden göstermeksizin keyfi olarak işten ayrılmalar ise, minimum düzeydedir.

Bir şirkette uzun yıllar çalışıyor olmanız sizlere bazı avantajlarda sağlayacaktır. Çalıştığınız süre boyunca yükselerek terfi alma imkanınız artacaktır. Ayrıca şirket içerisindeki prestijiniz de aratacak dolaylı olarak saygınlık kazanacaksınızdır. Çok uzun bir dönemin ardından işten ayrıldığınızda ise, yeni iş arayışlarınızda sizlerin tecrübesi etkileyici olacaktır. Bu nedenle bulunduğunuz firmamız sizlere sunduğu imkanlar ihtiyaçlarınızı karşılıyor ise, işyerinizden ayrılmamanız hem sizin hem de toplumun çıkarına olacaktır.

İşten ayrılma, üzerinde uzun uzadıya düşünülmesi gereken unsurlardır. Ani kararlar vermek geri dönüşü mümkün olmayan hatalar yapmanıza neden olabilir. İşten ayrılmak, ciddi bir planlamayı gerektirmektedir.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x