Amerika’da Nasıl İş Bulurum?

2 August 2017 —

Amerika’ya gitmek isteyenlerin ilk yapması gereken iş bulmaktır. Amerika’da iş bulmak kendi vatandaşları için bile o kadar zorken göçmenlerin iş bulması elbette kolay olmayacaktır. Size kılavuz olması açısından Amerika’da nasıl iş bulurum sorusuna cevap niteliğinde bu yazımızı yazdık. Amerika’da iş bulmak konusunda göçmenlerin belli zorluklarla karşılaştığı doğrudur. Aslında bir Amerika vatandaşı ile göçmenin iş bulması arasında pek bir fark yoktur. Yinede göçmenlerin karşılaşacakları belli zorluklar vardır. Öncelikle dil bilmeniz gerekiyor. İngilizceniz akıcı değilse iş bulmakta zorlanabilirsiniz. Amerika’da iyi bir iş bulmak istiyorsanız iyi bir İngilizceye sahip olmalısınız. Diliniz iyi değilse küçük miktarlar kazanacağınız iş bulmanızda mümkün fakat Amerika’da küçük bir bütçeyle geçinemezsiniz. Eğer İngilizcenizi geliştirmek istiyorsanız da Amerika’da çok fazla dil kursu bulabilirsiniz. Amerika’da iş arayışınız sırasında karşılaşacağınız bir diğer sorun da işverenin sizden eğitim ve deneyimlerinizi belgelendirmenizi istemesi olacaktır. Bu eğitim ve deneyimlerinizi belgelendirmenizi isterken Amerikan standartlarına uygun olması istenecektir. Bu durumda da sizin belgelerinizin Amerikan standartlarına uygun çevrilmesini sağlayan merkezler bulabilirsiniz. Sadece bu işi yapan yerler var. Önceliklerden biri de Green card sahibi olmanızdır. Green card sahibi olmanız çalışma izninizin olduğunu gösterir. Normalde siz yâda işveren sizin için oturum iznine başvurabilir fakat bu uzun bir süreçtir. Oturum izniniz yâda Green card sahibiyseniz Amerika’da tanıdığınızın olması ve referans olması önemli. […]

Amerika’ya gitmek isteyenlerin ilk yapması gereken iş bulmaktır. Amerika’da iş bulmak kendi vatandaşları için bile o kadar zorken göçmenlerin iş bulması elbette kolay olmayacaktır. Size kılavuz olması açısından Amerika’da nasıl iş bulurum sorusuna cevap niteliğinde bu yazımızı yazdık.

Amerika’da iş bulmak konusunda göçmenlerin belli zorluklarla karşılaştığı doğrudur. Aslında bir Amerika vatandaşı ile göçmenin iş bulması arasında pek bir fark yoktur. Yinede göçmenlerin karşılaşacakları belli zorluklar vardır.

Öncelikle dil bilmeniz gerekiyor. İngilizceniz akıcı değilse iş bulmakta zorlanabilirsiniz. Amerika’da iyi bir iş bulmak istiyorsanız iyi bir İngilizceye sahip olmalısınız. Diliniz iyi değilse küçük miktarlar kazanacağınız iş bulmanızda mümkün fakat Amerika’da küçük bir bütçeyle geçinemezsiniz. Eğer İngilizcenizi geliştirmek istiyorsanız da Amerika’da çok fazla dil kursu bulabilirsiniz.

Amerika’da iş arayışınız sırasında karşılaşacağınız bir diğer sorun da işverenin sizden eğitim ve deneyimlerinizi belgelendirmenizi istemesi olacaktır. Bu eğitim ve deneyimlerinizi belgelendirmenizi isterken Amerikan standartlarına uygun olması istenecektir. Bu durumda da sizin belgelerinizin Amerikan standartlarına uygun çevrilmesini sağlayan merkezler bulabilirsiniz. Sadece bu işi yapan yerler var.

Önceliklerden biri de Green card sahibi olmanızdır. Green card sahibi olmanız çalışma izninizin olduğunu gösterir. Normalde siz yâda işveren sizin için oturum iznine başvurabilir fakat bu uzun bir süreçtir.

Oturum izniniz yâda Green card sahibiyseniz Amerika’da tanıdığınızın olması ve referans olması önemli. Referansınızla başvurduğunuz bir iş yerinde şansınız çok fazla olacaktır. Aslında bir nevi bu durum Türkiye ile aynı.

Türkiye’deki öz geçmişiniz Amerika’da hiçbir anlam ifade etmiyor. Ne kadar iyi, büyük şirketlerde çalışsanız da faydası yok. Amerika’da bir iş deneyiminiz yoksa Türkiye’deki iş deneyimleriniz bir çöpten ibaret. Bu durumda tüm eski iş deneyimlerinizi çöpe atmaya sıfırdan başlamaya razı olmanız gerekiyor.

Türkiye’nin Amerika’da dernekleri var bu derneklerden, Türklerin kurduğu internet sitelerinden, monster, ziprecruiter, glassdoor, careerbuilder, indeed ve Linkedln’den  iş bulmaya, iletişim kurmaya çalışın. Tanıdığınız herkese iş arayışında olduğunuzu Amerika’da çalışmak istediğinizi söyleyin. Gönüllü çalışmalara katılın çevre edinin. Gittiğiniz dil kursundan bile fırsat arayın. En ufak bir yerden başlamanız bile çok önemli.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Kariyer Merkezi

Kariyer MerkeziHakan Aykol | 29 July

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x