Yeni Mezunlar Nasıl CV Hazırlamalı?

17 Ocak 2016 —

Okul bitti, iş hayatı başlıyor. Peki, işe başvuru için kullanacağınız CV nasıl olmalı? CV, iş başvurusu için hazırlamış olduğunuz doküman ya da dijital kayıttır. Son yıllarda İnsan Kaynakları hizmetleri veren şirketlerin hazırlamış olduğu matbu ya da online formalar da CV olarak isimlendirilmektedir.

Okul bitti, iş hayatı başlıyor. Peki, işe başvuru için kullanacağınız CV nasıl olmalı? CV, iş başvurusu için hazırlamış olduğunuz doküman ya da dijital kayıttır. Son yıllarda İnsan Kaynakları hizmetleri veren şirketlerin hazırlamış olduğu matbu ya da online formalar da CV olarak isimlendirilmektedir. İşe başvuracaksınız, CV’niz hazır mı? CV oluşturulurken nelere dikkat edilmelidir? İş hayatına yeni başlayanlar için referans olacağına inandığımız bir doküman hazırlıyoruz.

CV’nizde imla hataları, noktalama işaretlerine dikkat edin

İşe yeni başlayacak olan yeni mezun adaylar için CV’nin dikkatli doldurulması son derece önemlidir. Çünkü CV’nize yazacağınız çok şey yoktur ve bu az bilgi içinde yazım hataları, imla hataları çok daha fazla dikkat çeker. Öncelikle nasıl CV hazırlayacağınız konusunda bir araştırma yapabilirsiniz. CV hazırlamak için öncelikle konsantre olabileceğiniz bir zamanı seçmelisiniz. CV’nizi sessiz sakin bir ortamda hazırlamalısınız ki dikkatinizi dağıtan bir şey olmasın.

CV’niz ne çok kısa ne çok uzun olmalı 1 sayfa idealdir

Öncelikle, CV’nizi çok kısa ya da gereğinden fazla uzun tutmamalısınız. Lütfen şunu unutmayın, özgeçmişiniz bir hayat hikâyesi değildir. CV iş hayatına adım atmanızı sağlayacak, sizi iş görüşmesini çağırtacak bir iş başvuru aracıdır. Dikkatli olun diye sizi uyarma gereği hissettik ama CV oluşturma gözünüzde büyütülecek kadar da zor değildir.

CV’niz sizi en azından iş görüşmesine davet ettirebilmeli

CV oluştururken şunu düşünmelisiniz, bu CV başvurduğunuz şirkete sizi iş görüşmesine çağırtacak şekilde düzenlenmelidir. Hazırlayacağınız CV’nin ilgili şirketin ihtiyacı olan iş pozisyonunun gereklilikleriyle mümkün olduğunca örtüşmesine dikkat edilmelidir. İnsan Kaynaklarında CV’nizi inceleyecek yetkilinin zihninde olumlu bir intiba oluşturmaya çalışın. O şirkette başarılı bir çalışan olacağınızı hissettirmelisiniz.

CV’nizi başvuracağınız pozisyonla örtüştürün

Aldığınız eğitimler, gittiğiniz kurslar, sahip olduğunuz sertifikalar, katıldığınız seminerler o şirketin ve ilgili pozisyonun gereklilikleriyle olabildiğince uyumlu olmalıdır. Yeni mezun birisi olarak part time tecrübelerinizi ya da staj deneyiminizi rahatlıkla CV’nize ekleyebilirsiniz. CV hazırlarken, üye olduğunuz okul kulüplerini, işe uygun olmak kaydı ise bitirme tezinizi, gönüllü olarak çalıştığınız sivil toplum kurumu çalışmalarını CV’nize rahatlıkla yazabilirsiniz.

CV’nizde mutlaka olması gerekenler

İletişim bilgileriniz, eğitim bilgileriniz, yetenekleriniz diğer adıyla mesleki becerileriniz, varsa aldığınız ödüller, katıldığınız yarışmalar, çalıştığınız veya içinde yer aldığınız projeler, stajlarınız, üye olduğunuz okul kulüpleri, varsa STK üyelikleriniz. Sivil Toplum kuruluşu (STK) üyeliklerinizin siyasi kurumlar olmamasına özen göstermelisiniz.

Kişisel özellikleriniz kısmına, dikkatli, karar almayı bilen, çalışkan gibi genel pozitif özellikler yazabilirsiniz. Yeni işe başlayacak olanlar ön mektupta veya beklentileriniz kısmında “kurumsal bir firmada çalışarak; yeteneklerimi becerilerimi firmanın gelişmesine katkıda bulunacak şekilde göstermek” gibi bir cümle yazabilirsiniz.

CV’niz sade ve anlaşılabilir olmalı

Süslü, bir CV hazırlamak yerine sade ve anlaşılabilir bir CV hazırlamak çok daha önemlidir. CV yazı karakterleriniz “Arial” veya “Times New Roman” olabilir, punto büyüklüğü 11 veya 12 şeklinde 1 tam sayfa A4 boyutuna sığacak şekilde hazırlanmalıdır.

CV’nizde mutlaka profilden çekilmiş iş ciddiyetine hazır bir çalışan imajına uygun bir fotoğraf kullanmalısınız.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x