Ön Yazı (Ön Mektup) Neden Önemlidir?

5 Mart 2016 —

CV hazırladıktan sonra ön yazı ile gönderilirse daha etkili olur. Bu nedenle ön yazı hazırlamak çok önemlidir. CV’nizin etkisini artırır. Doğru hazırlanmış bir CV ve Ön yazı sizi titiz, işine önem veren bir insan olarak konumlandırır ve iş görüşmesine çağrılmanızı sağlar.

CV hazırladıktan sonra ön yazı ile gönderilirse daha etkili olur. Bu nedenle ön yazı hazırlamak çok önemlidir. CV’nizin etkisini artırır. Doğru hazırlanmış bir CV ve Ön yazı sizi titiz, işine önem veren bir insan olarak konumlandırır ve iş görüşmesine çağrılmanızı sağlar. Burada ön yazı hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.  Ön yazılar açık ve net olmalıdır, iyi bir ön yazı 7- 8 cümleyi geçmemelidir. Daha uzun bir ön yazı insan kaynaklarını yetkililerinin vaktini alacağından dikkatli davranılmalıdır. Ayrıca tek ön yazı yazan insan siz olmayabilirsiniz. Her zaman için empati duygusunu kendinizde geliştirin.

Şekli olarak bir açıklama yapmak gerekirse, ön yazıda yazı karakteri, Arial 11 punto veya Times New Roman 12 punto büyüklüğü ön yazı için idealdir karakter ve yazı boyutlarıdır. Ön mektupta hangi yeteneklerinizin başvurduğunuzu işi karşıladığını belirtirseniz çok daha etkili bir ön mektup hazırlamış olursunuz. Ön mektup nezaket kurallarına uygun olmalıdır. Ağdalı cümleler, kaba söylemler, emir tip cümle yapıları ön yazıda kullanılmamalıdır. Ön mektup yazısı selamlama cümlesi ile başlayıp bir saygı cümlesi ile sona ermelidir.

Ön mektup hazırlarken başvurduğunuz iş pozisyonunu ve çalışmak istediğiniz kurumu iyice araştırın. O pozisyon neyi gerektirir not alın ve bu notlarla birlikte en iyi ön mektubu yazmaya çalışın. Bunun için iş tecrübelerinizi, mesleki formasyonunuzu, sertifikalarınızı veya eğitimlerinizi yazabilir ve o işe uygun olduğunuzu gösterebilirsiniz. Ön mektupta kim olduğunuzu, ön mektubu neden hazırladığınızı, o sektörde ve o pozisyonda neden çalışmak isteğinizi açıklamanız gerekir. Aklınızda bulunsun ön mektubu uzatmamaya gayret edin, kelimeler, cümleler uzadıkça ön mektubun etkisi azalır. Ön mektupta italik, kalın, bold, büyüklü küçüklü fontlar, altı çizili cümleler, renkli kelimeler kullanmak uygun değildir. Vurgu yapmak için bold yazmanız, altını çizmeniz ilgili insan kaynakları yetkilisini negatif etkiler. Unutmayın ön mektup CV’nizi desteklemek içindir.
Ön yazı standart değildir, her işe, her pozisyona aynı şekilde ön yazı yazmak doğru değildir. Bu öncelikle sizin çalışkan olmadığınızın, bir ön yazı yazmak için dahi vakit ayırmadığınızın göstergesi olur. Bir ön mektup yazarken o şirkete nasıl faydalı olacağınızı 1 veya 2 cümlede açıklamanız önemlidir. Ön mektup kısa ve öz cümlelerle, süsleme yapmadan, abartmadan yalın ve net olarak kendinizi karşı tarafa aktarmaktır. Ön mektup amacınızla örtüşmelidir size faydası olmayacak bir ön mektup yazmak zaman kaybından başka bir şey değildir. Ön mektup yazdıktan sonra CV’nizde olduğu gibi birkaç kez ön mektubunuzu okumalı ve gerekli düzeltmeleri yapmalısınız. Hatalı cümlelerle ve imla yanlışlarıyla dolu bir ön mektup CV’nizin incelenmeden iptal edilmesine sebep olabilir. Ön mektubunuzu mutlaka dijital veya baskılı bir ortamda saklayın çünkü iş görüşmesini gittiğinizde bu mektuptan size bir soru gelebilir.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
cvlogin.com nedir?

cvlogin.com nedir?Berna Ak | 12 Temmuz

0
Would love your thoughts, please comment.x