İş görüşmesi öncesi sosyal medya hesaplarına göz at

7 Mart 2016 —

Mülakat görüşmeleri oldukça farklı yönleri kapsayan bir süreci ifade etmektedir. Mülakat görüşmelerinde pek standart belirlenmiş olsa da, kesin olarak nasıl bir görüşmenin gerçekleştirileceği belli olmamaktadır.

Mülakat görüşmeleri oldukça farklı yönleri kapsayan bir süreci ifade etmektedir. Mülakat görüşmelerinde pek standart belirlenmiş olsa da, kesin olarak nasıl bir görüşmenin gerçekleştirileceği belli olmamaktadır. Bu durum firma insan kaynakları politikaları ile alakalı bir durumdan dolayı kaynaklanmaktadır. Firmaların kendilerine özgü politikalar geliştirmeleri bu konuda mülakat görüşmelerine katılacak adayların zorlu ve bilinmez bir sürece doğru yönelmelerine neden olmaktadır.

Günümüzde giderek çağa ayak uyduran mülakat görüşmeleri, sosyal medya hesapların kontrolünü gerektirmektedir. Burada ifade etmek istenilen, firmaların sosyal medya hesapları üzerinden birtakım ipuçları paylaşabiliyor olmalarıdır. Bu konuyu biraz daha açmak gerekirse, firmalar sosyal medya hesapları üzerinden zaman zaman şirket çalışma prensipleri, öncelikleri ve değerleri gibi önemli başlıklarla ilgili birkaç kelimelik yazılar paylaşabilmektedir. Bu yazılar firma hakkında kısa ve öz bilgiler veren aynı zamanda birincil elden kaynak olarak ifade edilebilecek ciddiyetteki paylaşımlardır. Bu nedenle firmaların paylaştıkları firma hakkında direkt bilgiler sağlamaktadır.

Sosyal medya hesaplarına dikkat çekilerek firma hakkında edinilen bilgiler, mülakat esnasında karşınıza çıkabilecek bilgiler arasında yer almaktadır. Bu durum sizleri mülakat görüşmelerinde bir adım öne geçirebilir. Bu durumu somutlaştırarak bir örnekle canlandıralım; iş görüşmesine davet edildiğiniz firmanın sosyal medya hesaplarına göz attığınızda şöyle bir paylaşım gerçekleştirildiğini düşünün; “bu ayın çalışanı olarak seçilen personelimiz bir maaş ikramiye kazandı”, bu paylaşım sizlerin firma hakkında farklı bir detaya ulaşmasına önemli etki edecektir. Firmanın çalışanların performansına göre ayın elemanını seçtiğini ve bu elemana bir maaş ikramiye ödediğini öğrendiniz. Peki bu bilgi ne işinize yarayacak biraz da buraya değinelim. Mülakat görüşmeleri esnasında sizlere “firmamızla ilgili neler biliyorsunuz” diye sorulduğunda bu bilgiyi diğer araştırdığınız bilgilerle harmanlayabilirsiniz. Ayrıca “kendinizi firmamızda nerede görüyorsunuz” sorusuna ise, “öncelikle ayın elamanı olmak için çabalayacağım, ardından da halkla ilişkiler müdürü pozisyonunda kendimi geliştirerek hedeflerime ulaşmak istiyorum” gibi bir ifade sizlerin kısa vadede ve uzun vadede planlarının neler olduğu hakkında fikir verebilir.

Sosyal medya hesaplarından gerçekleştirilen paylaşımlar günümüzde daha fazla önem kazanmaktadır. Bazı firmalar sizlere görüşme esnasında doldurulmasını istediği formda “sosyal medya hesaplarımızı takip ediyor musunuz” gibi bir soruya da yer verebilmektedir. Bu nedenle iş görüşmelerine katılmadan önce, sosyal medya hesaplarına göz atmak avantaj sağlayacaktır.

Sosyal medya hesaplarına göz atmanın bir diğer katkısı ise, firma hakkında kullanıcı yorumlarına erişebilmenizdir. Sosyal medya hesaplarından gerçekleştirilen paylaşımların altına yapılan yorumlarda firma çalışanlarının istek ve şikayetlerini görebilme imkanınız vardır. Yaşanılan sorunlardan veryansın eden çalışanlara rastlayabilirsiniz yada bunun tam tersi iş ortamında çekilmiş bir fotoğrafta çalışanların ne kadar eğlendiğini görebilirsiniz. Birçok kişinin farklı paylaşımlarını inceleyerek kafanızda bazı düşünceler oluşturabilir, firma hakkında fikir edinebilirsiniz. Firmaların sosyal medyaya verdiği önemin bir sonucu olarak bu durum iş görüşmelerine katılacak adayların sosyal medyaya aynı derecede önem vermesini de gerektirmektedir.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x