CV hazırlarken nelere dikkat etmeli?

17 Ocak 2016 —

CV hazırlamaya başlamadan önce işe başvuracağınız firmayı detaylıca inceleyip, firma ile ilgili notlar almanızı öneriyoruz. Bu araştırma safhası size firma hakkında detaylıca bilgi verecek ve zihninizde ilgili firma ve işe alım yapılacak olan iş pozisyonuyla ilgi çıkarım yapmanızı sağlayacaktır.

CV hazırlamaya başlamadan önce işe başvuracağınız firmayı detaylıca inceleyip, firma ile ilgili notlar almanızı öneriyoruz. Bu araştırma safhası size firma hakkında detaylıca bilgi verecek ve zihninizde ilgili firma ve işe alım yapılacak olan iş pozisyonuyla ilgi çıkarım yapmanızı sağlayacaktır. Araştırma safhası genellikle dikkat edilmeyen bir husustur. Mülakata çağrılmanız durumunda araştırmadığınız firma hakkında söyleyecek sözleriniz de çok afaki olabilir. Bu konuya özellikle dikkat edilmelidir. CV hazırlarken işe araştırma safhasından başlanmalıdır. Araştırma safhasında firma, iş pozisyonu ve sizin o firmaya neler katabileceğiniz hakkında bir beyin fırtınası süreci de geçirmiş olursunuz.

CV’nizdeki iletişim bilgilerine dikkat edin

İletişim bilgilerinizde yapacağınız hataların telafisi yoktur. İş başvurusu yapıldığında yanlış numara yazdığınız için bir başkasını arayan ve özür dilemek zorunda kalan insan kaynakları yetkisi, sizi iş görüşmesine davet eder mi? Çok zor bir ihtimal diye düşünüyoruz. CV’nizdeki her yazdığınız doğru olsun ama iletişim bilgilerinizi tekrar tekrar gözden geçirmenizi öneririz. İletişim bilgilerinizde yer alan e-mail adreslerinizin tuhaf, komik adresler olmamasına özen gösterin, mümkünse adınızı ve soyadınızı içeren adresler olsun. Oturmadığınız adresi başvurduğunuz işe yakın diye yazmayın, etik değildir, işe alınsanız da yıllar sonra sırf bu nedenle işten kovulabilirsiniz.

CV hazırlarken birden fazla pozisyonu hedeflemeyin

CV hazırlarken işe başvuracağınız firmanın açık iş pozisyonu dışındaki pozisyonlarda da çalışabileceğinizi ima etmeyin. Bu sizi her işi yapan insan konumuna düşürür ki bundan siz karlı çıkmazsınız. Hedefi olmayan bir insan konumuna düşersiniz. Bir CV hazırladığınızda, bu CV’yle her işe başvurmayın. Kariyer hedefiniz olsun bu hedeflerinizden kolaylıkla sapan insan durumuna düşmeyin.

CV hazırlarken abartılı bilgiden ve ajitasyondan kaçının

CV hazırlarken her CV’ye her bilgiyi koymak zorunda değilsiniz. Başvurduğunuz iş pozisyonuna uygun düşen işleri yazarken alakasız olabilecek işleri mümkünse elemeye çalışın. Sade bir CV, anlaşılabilir bir özgeçmiş her zaman tercih edilmelidir. İşe çok ihtiyacınız da olsa ajitasyondan kaçının. Ajitasyon iş hayatında sevilmeyen bir durumdur. 1 sayfalık sade amacına uygun bir CV her zaman tercihiniz olsun.

CV hazırlarken şekil açısından dikkat etmeniz gerekenler

CV ve şekil kelimeleri yan yana geldiğinde sizde çağrışımları şunlar olmalı: Düzgün bir profil fotoğrafı, beyaz A4 boyutunda 1 sayfadan oluşan CV, arial veya times new roman gibi Türkçe karakterler içeren bir yazı karakteri ve uygun punto büyüklüğü akla gelmelidir. Tasarım olsun diye CV’nize bir şekil eklemeye çalışmayın, çocukça ve komik bulunursunuz, çocuk ruhlu olduğunuz gerekçesiyle iş görüşmesine çağrılmazsınız. CV’niz basılı A4 kağıdı şeklinde olabileceği gibi dijital ortamda Word, PDF formatında da hazırlanabilir.

CV hazırlarken işe ve firmaya uygun CV hazırlayın

CV hazırlarken başvurduğunuz iş pozisyonuyla CV’nizin örtüşüp örtüşmediğine dikkat edin.  Başvuru yaptığınız işe uygun niteliklerinizi ön plana çıkarmaya çalışın. İşe, firmaya uyumlu pozisyon her zaman önemlidir.

Hazırladığınız CV’yi başkasına kontrol ettirin

CV’nizi sakin bir günde en dikkatli şekilde, özenle hazırladınız. Sonrasında bir kaç kez kontrol etmelisiniz. Sizin gözünüzden kaçan hatalar olabilir, bir başkası da kontrol ederse başarılı bir CV hazırlama sürecini tamamlamış olursunuz.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x